Гърците се произнесоха - Мицотакис е новият премиер

„Нова демокрация“ събра 39,83% от вота в страната

08:13 | 8 юли 2019
Кириакос Мицотакис официално става новият министър-председател на Гърция. Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Кириакос Мицотакис официално става новият министър-председател на Гърция. Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Предсрочните парламентарни избори потвърдиха очакванията на анализатори за постигане на категоричен успех за десноцентристката партия „Нова демокрация“ и издигането на Кириакос Мицотакис за премиер на Гърция, предаде Investor.bg.

При обработени 96,15% от бюлетините към 07:00 часа на 8 юли, става ясно, че управлението на страната ще се върне в ръцете на преструктурираната десница.

39,83% от гласоподавателите са избрали в бюлетините си „Нова демокрацията“, което дава възможност на Мицотакис да сформира кабинет с абсолютно мнозинство. 158 от общо 300 депутатски места ще бъдат контролирани именно от него.

Управлението на Алексис Ципрас очаквано остава втора политическа сила. Неговата СИРИЗА ще получи 86 позиции в парламента от събраните 31,55% от гласовете на гърците.

Ето и разпределението на останалите депутатски места, ако резултатите бъдат потвърдени след пълното преброяване на гласовете:

  • Движение за промяна - 8,05%, 22 депутата
  • Гръцка комунистическа партия - 5,32%, 15 депутата
  • Гръцко решение - 3,71%, 10 депутата
  • МеРА25 - 3,45%, 9 депутата

Първите думи на новия премиер след успеха бяха - „един болезнен период приключи днес“. Пред Мицотакис стои нелеката задача отново да възвърне икономическия просперитет на Гърция след турболентните събития през изминалите вече повече от 10 години.

Повече подробности около предсрочните избори в Гърция може да откриете на страницата на Investor.bg.