Премиерът на Косово благодари на Бойко Борисов

Без участието на Западните Балкани в европейското семейство, ЕС няма да бъде завършен, отбеляза Рамуш Харадинай

17:05 | 7 юли 2019
Обновен: 15:24 | 4 юни 2020
Снимка: Pixabay

Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай изрази благодарноста си към своя български колега Бойко Борисов за указаната от него цялостна подкрепа. Премиерът е направил това от своята официална страница в социалната мрежа Facebook, цитиран от RTK 2.

"Особено съм благодарен на българският премиер Бойко Борисов за неговата принципна позиция относно Косово и нашето право да сме част от европейското семейство. Решението България и Северна Македония да са следващите председатели на Берлинския процес го прави по-значим. Косово е важна част от този процес и смятам, че започнатите сътрудничества само прибавят добавена стойност към интеграцията на района в ЕС. Взаимното признание със Сърбия в съществуващите граници би отворило за нас много възможности“, посочва Харадинай.

„Силно подкрепям визията на премира Борисов за всеобхватна Европа, която излиза извън рамките на идеите на миналия век, идеи, които причиниха трагедии и проблеми. Без участието на Западните Балкани в европейското семейство, ЕС няма да бъде завършен. Благодаря ти, Бойко!", добавя косовският премиер.

Междувременно сръбския външен министър Ивица Дачич също коментира темата.

„Като съседна на България държава ние искаме добри, приятелски и съюзнически отношения. Това означава високо ниво на разбиране по най-значимите интереси на двете държави и двата народа. Както ние проявяваме разбиране за българската национална идентичност, език или Гоце Делчев, така очакваме и разбиране по отношение на косовския въпрос и сръбския народ. Това изявление на българския премиер, не се отнася за квотата за риболов или пък за качеството на сръбското сирене при преговорите с ЕС, а се отнася за териториалния интегритет на Сърбия”, каза Дачич пред държавната агенция Танюг.

„Поради тази причина подобни изявления трябва да бъдат точни, защото не е вярно, че целият ЕС има една и обща позиция по отношение на независимостта на Косово“, добави той.

“Позицията на ЕС за Косово, е неутрална и поради тази причина в документите на ЕС има звездичка и пояснение. Всички служители на ЕС са длъжни да зачитат това, без значение дали това са държави, които са признали Косово или не. Няма значение дали става въпрос за Борел или Борисов. Или пък става въпрос за погрешна интерпретация, за неговата, или за моята декларация. Поради тази причина извикването на управляващия посолството на България в Белград на разговор в сръбското МВнР има за цел да премахне всякакво недоразумение и в приятелски дух да продължим сътрудничеството с благодарност за българската подкрепа за европейската интеграция на Сърбия”, каза още Дачич.

Bloomberg TV Bulgaria припомня, че в събота стана ясно, че по разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Република Сърбия в Република България ще бъде извикан в понеделник в МвнР, като повод за срещата е изказването на сръбския първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич по адрес на думи на премиера Борисов в Познан.

По темата работиха: Николай Кръстев и Николета Рилска