Прищина забрани достъп на всички официални сръбски представители

От Външно министерство на страната обвиняват делегацията в „пропаганда и разпространение на фалшиви новини“

17:03 | 4 юли 2019
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Косово е забранило на сръбските официални представители да влизат в страната, обвинявайки ги в „постоянна пропаганда и разпространение на фалшиви новини“, обяви Външното министерство на страната, цитирано от Bloomberg терминал.

Две десетилетия след отцепването на областта от Сърбия напрежението в региона продължава да е голямо. Местното население в Косово е съставено основно от етнически албанци, но в северните части на страната има голяма сръбска общност, от където идват и вътрешните проблеми на държавната управа.

„Външното министерство няма да допусне белградските представители отново в Косово, докато сегашното им поведение не се промени“, пише в публикация във Facebook съветникът в министерството Джетлир Зиберай.

Той казва още, че реакцията е в отговор на „постоянната пропаганда и фалшиви новини за страната и нашите граждани“. Обвиненията му са насочени и към „опитите Белград да предизвика хуманитарна криза в Северно Косово, заплашвайки сръбското население в региона“.

Сръбските представители протестират през последните няколко дни за митата върху сръбски стоки, доставяни в региона. „Размерът му от 100% е напът да доведе до дефицит на хранителни стоки и медикаменти“, казват от делегацията.

През май сръбският министър-председателят Ана Бърнабич получи забрана да посещава Прищина, след като бе обвинена в расистки коментари срещу албанци. Обвинение, което тя отхвърли.

Сърбия и Косово проявяват амбиция за членство в Европейския съюз, но преди това различията им трябва да бъдат изгладени. Белград настоява митата върху сръбски стоки да паднат, а Прищина не желае да преговаря, докато страната не бъде призната за независима.