Италия е в най-тежката си демографска криза поне от 1861 г. насам

Причината за фактологичната несигурност е, че подобна статистика се води едва от посочената година

15:16 | 4 юли 2019
Кризата в Италия започва да се задълбочава от все по-голямата липса на човешки ресурс в страната. Снимка: Pixabay
Кризата в Италия започва да се задълбочава от все по-голямата липса на човешки ресурс в страната. Снимка: Pixabay

В Италия през 2018 г. е отчетена най-ниската раждаемост за изминалите 157 години, откакто подобна статистика се води в страната, пише Financial Times, позовавайки се на националната статистическа служба Istat.

По-малко от 440 000 новородени са се появили на „Ботуша“ за изминалата година, което е с цели 4% по-малко от предходната 2017 г.

В същото време 157 000 италианци са напуснали родината си, притиснати от утежнената икономическа ситуация в страната. Подобна емиграция не се е състояла от 90-те години на миналия век. Най-предпочитаната дестинация за напускащите е Великобритания.

В същото време смъртността отчита все по-сериозен ръст, като за 2018 г. са починали приблизително 650 000 души. За последно в полза на новородените съотношението раждаемост-смъртност е било през 2006 г., а, както графиката показва, три години по-късно започва една наистина притеснителна тенденция.

Раждаемост и смъртност в Италия през годините. Графика: Istat

Италия е на второ място в света по дял граждани на възраст над 65 години (23%), отстъпвайки само на Япония по този показател.

Демографската криза дава все по-сериозно негативно отражение върху четвъртата по големина икономика на Европейския съюз. За изминалите 5 години работещото население се е свило с 2%. Основният конфликт между Брюксел и Рим касае пенсионната политика. Италианският дефицит продължава да расте, що се отнася до съотношението между размера на пенсиите и брутния вътрешен продукт на страната. Единствено Гърция показва по-лоши резултати в това отношение.

„Италия вече не е привлекателна за самите италианци и емигрантите, пристигащи в страната“, коментира икономистът на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) Андреа Гарнеро. Данните на Istat показват още, че едва 11 000 новодошли са започнали работа на Апенините за 2018 г.