Тръмп с предупреждение към Иран след заканите на Рухани за обогатяване на уран

Американският президент се обърна към Техеран с пост в Twitter

12:43 | 4 юли 2019
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп отправи предупреждение към Иран срещу преминаването към обогатяване на уран – последната ескалация в конфликта между Вашингтон и Техеран, който потопи в несигурност страните от Персийския залив, пише Bloomberg.

„Рухани посочи, че те ще обогатяват уран до „нива, които пожелаят", ако няма ново ядрено споразумение“, посочи Тръмп в Twitter, предупреждавайки Иран да „внимава със заплахите“.

По-рано Техеран заяви, че ще възобнови строителството на реактора си „Арак“ и ще ускори обогатяването на уран, ако европейските държави не успеят да предложат икономически гаранции за страната до 7 юли след налагането на американските санкции.

"Ако не изпълните всичките си ангажименти според графика и плановете, Ислямската република ще възстанови реактора „Арак“ до предишното му състояние", заяви иранският президент Хасан Рухани в сряда, цитиран от агенция Mehr.

В понеделник иранският външен министър Джавад Зариф посочи, че страната е нарушила лимита за обогатен уран от ядреното споразумение от 2015 г. – стъпка, която бележи първото прекрачване на споразумението, и може да доведе до разпадане на договореността през следващите месеци, припомня Investor.bg.

Договорката на Иран за запас от 300 килограма или по-малко бе едно от строгите ограничения, наложени над ядрената ѝ дейност в замяна на премахването на повечето международни санкции.

Иран твърди, че пренебрегва някои от ограниченията на споразумението, тъй като САЩ се оттеглиха от сделката и наложиха отново строги санкции срещу Техеран.