Nestle пусна първи продукт с хартиена опаковка

Десертчето Yes е първата крачка към екологичната революция в швейцарския производител на хранителни стоки

10:41 | 3 юли 2019
Десертчето Yes може да постави началото на революция в производството на храна. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Десертчето Yes може да постави началото на революция в производството на храна. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Швейцарската компания Nestle отговаря подобаващо на критиката от страна на екологичната организация Greenpeace, която бе отправена през април, като официално обяви, че десертчето Yes ще се продава в хартиена опаковка на територията на Европа, предаде Bloomberg.

Предизвикателството пред производството бе да намери материал, при който машините да могат максимално ефективно да опаковат хранителните продукти без това да влияе на скоростта на работа, която предлагат найлоновите изделия (500 опаковки в минута). Новата хартиена опаковка ще е един от най-важните тестове пред Nestle за спазване на плана до 2025 г. напълно да залага на рециклеруеми материали и такива за многократна употреба.

„Преминаването от пластмаса към хартия не е лесно“, казва директорът на технологичния център за сладкарски изделия на Nestle Жас Скот де Мартинвийе.

Компанията е сключила ексклузивен договор с производител на специалната хартия за опаковане, но нейни представители отказват да я назоват по име. Знае се само, че ключовото в технологията е покритието на водна основа, което гарантира свежестта на продукта, докато пристигне в ръцете на крайния потребител.