Евакуират 700 000 души в Япония

Дъждовете започват да придобиват заплашителни размери

08:12 | 3 юли 2019
До момента са паднали над 350 литра на квадратен метър. Снимка: Pixabay
До момента са паднали над 350 литра на квадратен метър. Снимка: Pixabay

Властите в Япония евакуират населението в град Кагошима на един от японските острови Киушу, след като метеоролозите очакват рекордните дъждове да продължат в следващите няколко дни. Популацията в региона наброява повече от 700 000 души, предаде Bloomberg.

Рисковете от наводнения и свлачища са повишени. Метеорологичната агенция в страната има готовност да сигнализира на населението в цялата страна със създадената специално за подобни случаи през 2011 г. аварийна система, за да може хората да се скрият на безопасна височина от прииждащите води на потопа.

Валежите към тази сутрин са достигнали 350 литра на квадратен метър. Дъждовният фронт Баю продължава да се задържа над островите, което означава, че дъждът ще продължи да се излива.

Има регистриран и първият смъртен случай от потопа. 70-годишна жена от Кагошима е била затрупана от свлачище, притиснало дома ѝ, според националната телевизия NHK.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе апелира към населението да предприеме мерки, колкото се може по-рано, за да няма нови жертви на лошото време. 14 000 души от националната гвардия са били мобилизирани, за да реагират при нужда в засегнатите региони.