ЕС задължава електромобилите да издават шум при движение

Причината е, че пешеходците трябва да чуват движението на автомобилите

08:52 | 2 юли 2019
Тихите електромобили създават опасности за пешеходците. Снимка: Brent Lewin/Bloomberg
Тихите електромобили създават опасности за пешеходците. Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) въвежда ново правило за производителите на електромобили, задължаващо ги да инсталират автомобилна акустична алармираща система (Avas), предаде BBC.

Новите превозни средства трябва да бъдат оборудвани с Avas, чиято функция е да издава звуци, наподобяващи шума от двигател с вътрешно горене. Целта е пешеходците, велосипедистите и останалите участници в движението да чуват въпросните коли в името на безопасността им.

Системата ще се активира автоматично при достигане на скорост над 19 км/ч, макар асоциацията на кучетата водачи Guide Dogs да настоява това правило да отпадне и Avas да издава шум при всяко едно движение на електромобилите. Друг проблем е, че на този етап водачите могат да включват и изключват сигнализацията по свое усмотрение.

Транспортният министър на Великобритания Майкъл Елис подкрепи асоциацията, отчитайки важността автомобилите да бъдат възприемани с всички налични сетива на човека.

Новото правило влезе в сила от 1 юли, като то ще задължи всички произведени електромобили след 2021 г. да имат инсталирана системата Avas.

Междувременно британското правителство планира да забрани употребата на двигателите с вътрешно горене до 2040 г., като на „острова“ вече се наблюдава тенденция за ръст в продажбите на електрически коли. Ако през месец май 2018 г. 5,6% от всички новорегистрирани автомобили са били на ток, то година по-късно процентът достига 6,6.