Китайската индустрия продължава да се свива

Вътрешното търсене също намалява, което вероятно ще окаже допълнителен натиск върху икономиката

11:01 | 30 юни 2019
Обновен: 22:25 | 6 юни 2020
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската индустрия остава под натиск, а спадът през юни беше по-силен от очакваното. Официалният PMI, публикуван от Статистическата служба, остава на ниво от 49,4 пункта, под прага от 50 пункта, който сигнализира растеж. Въпреки това анализаторите очакваха леко подобрение в сравнение с май до 49,5 пункта, предава Ройтерс.

Това вероятно ще хвърли сянка върху скорошния напредък в търговския спор в САЩ и евентуално ще доведе до по-нататъшни икономически стимули. По-специално, поръчките за износ продължават да намаляват. В основата на развитието е търговският спор със САЩ, в който двете страни взаимно се натоварват с мита.

Според данните от неделя обаче вътрешното търсене също е намаляло, което вероятно ще окаже допълнителен натиск върху китайската икономика. Въпреки договореното възобновяване на американско-китайските търговски преговори и обещанието на американския президент Доналд Тръмп да не налага допълнителни мита за момента, експертите прогнозират, че китайската икономика ще продължи да се изправя пред насрещни ветрове и през следващите няколко месеца.