Технологичните гиганти очакват резултатите от срещата САЩ-Китай

Анализатори смятат, че финално търговско споразумение между Вашингтон и Пекин няма да бъде постигнато

17:32 | 28 юни 2019
Обновен: 17:32 | 28 юни 2019
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Големите технологични компании насочват вниманието си към предстоящите разговори между президента на САЩ Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин в рамките на срещата на Г-20 в Япония, пише CNN.

Търговските спорове между Вашингтон и Пекин вече засегнаха множество компании, като залогът за технологичния сектор е наистина сериозен.

„Всичко в търговската война вреди на нас, както и на китайците“, посочва Мат Голд, професор по право в Университета във Фордъм и бивш търговски преговарящ.

За момента повечето експерти не очакват финално споразумение след срещата между двамата лидери въпреки оптимизма на американския финансов министър Стивън Манучин, който посочи пред CNBC в сряда, че двете най-големи икономики в света са близо до сделка.

Независимо дали търговският спор ще бъде разрешен, или не, той ще окаже много силно въздействие върху редица компании и възможностите им да произвеждат и продават продукти в Китай.

Apple

Китай отдавна е притегателен център за производство на множество американски компании. С разрастването на търговската война обаче, Apple, както и голям брой други технологични дружества, включително Google и Nintendo, започнаха да обмислят изместване на производството си извън азиатската страна.

Преместването на производството на тези компании в която и да е част на Югоизточна Азия би могло да им помогне да избегнат митата върху китайския внос, които застрашават способността им да генерират печалби, както и да ги предпази от необходимостта да увеличават цените за крайните потребители. Миналата седмица Apple поиска от основните си доставчици да проучат какви ще са разходите за преместване на някои сегменти от производството ѝ от Китай в страни като Индия и Виетнам, сочат данни на Nikkei.

Китай обаче има далеч по-добра инфраструктура за подпомагане на производството, отколкото тези страни, което прави прехвърлянето му на друго място скъпо и трудно. Предизвикателството в тази насока е още по-голямо за технологичните гиганти заради необходимостта от висококвалифицирани кадри.

Миналия месец САЩ увеличиха митата от 10 на 25% върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара, включително върху електронно оборудване. Администрацията на Тръмп вече заплашва с поредните мита върху китайския внос за още 300 млрд. долара.

Apple, Dell Technologies (DELL) и повече от половин дузина други технологични компании поискаха от Белия дом да бъдат освободени от това увеличение на налозите. Изчисления сочат, че митата ще повишат средната цена на мобилните телефони със 70 долара, а тази на лаптопите – със 120 долара.

За тези компании срещата на Г-20 предоставя шанс да видят успокоена позиция на президента Тръмп по повод новото облагане на китайския износ.

"Надяваме се да видим сделка и да насърчим правителствата на САЩ и Китай да продължат диалога за разрешаване на нерешени въпроси", заяви говорител на Dell Technologies.

Google

Докато двете най-големи икономики в света водеха търговската война помежду си, налагайки си мита и ответни налози, Белия дом неколкократно изрази опасенията си от производството на американски компании в Китай заради нарушаване на интелектуалната собственост от азиатската страна.

Това е една от причините, поради които технологичните компании, включително Google, вероятно се стремят да изместят дейностите си или поне сглобяването на чувствителни продукти извън Китай.

Според експерти опасенията на Белия дом обаче са просто част от цялостната американска тактика.

"Има компании, които са били в Китай от 80-те години на миналия век без никакви проблеми със сигурността", посочва Мехди Хосеини, анализатор в Susquehanna International Group. "Технологичните дружества така или иначе вече правят много, за да защитят своите данни и продукция. Някои от тези опасения, по мое мнение, са просто тактика на преговорите", добавя той.

Huawei

Търговската война съвпадна и с въвеждането на забрана за износ от страна на правителството на САЩ срещу гиганта за телекомуникационно оборудване Huawei и пет други китайски предприятия. Ходът заплашва да отстрани Huawei от мястото му на втори по големина продавач на смартфони в света, тъй като компанията разчита на американски елементи за създаване на продуктите си - софтуер от Google, чипове от Intel и Broadcomm и др.

Huawei заведе дело срещу американското правителство през март, като заяви, че забраната за износ е несправедлива и я е принудила да понижи очакванията си за приходи през 2019 и 2020 г. с общо 30 млрд. долара.

Технически, търговските преговори и националните мерки за сигурност, като забраната за износ, не са свързани. Тръмп обаче заяви, че може да обмисли отстъпки за Huawei като част от по-широко търговско споразумение с Китай.

Според Голд подобна сделка би създала опасен прецедент. Той смята, че американският лидер вероятно е готов да предложи компромис на Китай, касаещ националната сигурност на САЩ, за сметка на постигането на споразумение, което да му помогне в надпреварата на следващите президентски избори.