Тръмп: Ще ми се Драги, а не Пауъл да е президент на Фед

Президентът на САЩ продължава да упражнява натиск върху Джером Пауъл

17:19 | 26 юни 2019
Джером Пауъл е обстрелван от критики от президента Доналд Тръмп Снимка: Al Drago/Bloomberg
Джером Пауъл е обстрелван от критики от президента Доналд Тръмп Снимка: Al Drago/Bloomberg

Доналд Тръмп прави пореден опит, за да извие ръцете на президента на Федералния резерв (Фед) Джером Пауъл, като в телевизионно интервю за Fox, цитирано от Bloomberg. той открито си пожела Марио Драги - президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ), за началник на най-важния финансов орган в Щатите.

„Предпочитам Марио Драги пред нашия човек, начело на Фед (Пауъл). Никой преди не беше чувал за него и сега аз го направих известен, а той ми се прави на много силен. Добре, нека ми покаже, защото в момента никак не си върши работата“, казва Тръмп.

След последното заседание на Фед основният лихвен процент бе запазен, което накара президентa на страната да сравни шефа институцията с „инатливо дете“.

Желанието на Тръмп за по-ниски лихви има за цел да привлече инвеститори в страната и даде за пример политиката на финансовите органи в Европейския съюз и Китай, с които той е в отворен конфликт.

Американският президент продължи с нападките и макар да не заплаши пряко, че ще уволни Джером Пауъл от поста му, той недвусмислено отбеляза, че има силата за това.

„Имам правото да го понижа. Имам правото и да го уволня“, отбелязва Тръмп.

Пауъл на свой ред заяви, че е назначен с 4-годишен мандат и възнамерява да го изпълни докрай, независимо от нападките на държавния глава.

„Фед е имунизиран от краткосрочно политически натиск. Това е нашата независимост. Конгресът реши да даде това право на Фед, защото вече е виждал вредите, когато даден политик реши да го използва за собствените си политически интереси“, казва Пауъл.

Президентът на Федералния резерв и колегите му все пак не затвориха вратата за свиване на лихвите през 2019 г. след решението си преди седмица. Изчаква се някакво развитие по търговските конфликти и най-вече по направлението с Пекин и едва след това би се стигнало до така жадуваната от Тръмп промяна.