Тръмп е уверен във възможностите си да отстрани Пауъл от ръководния пост във Фед

По-рано гуверньорът на централната банка обяви планове да изпълни мандата си докрай

12:50 | 20 юни 2019
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп е посочил пред доверени източници в сряда, че е уверен във възможността си да отстрани Джером Пауъл от ръководното място във Федералния резерв, посочват запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Разказите на пожелалите да запазят анонимност приближени до Белия дом се появиха в медиите само няколко часа, след като Пауъл обяви плановете си да изпълни 4-годишния си мандат като гуверньор на централната банка.

„Мисля, че законът е ясен - имам 4-годишен мандат и възнамерявам да го изпълня напълно”, каза Пауъл на пресконференция във Вашингтон в сряда след заседание на Фед, на което централните банкери запазиха основните лихвени проценти непроменени.

По-рано тази година американския президент поиска от адвокатите на Белия дом да проучат възможностите за отстраняването на Пауъл след многократни обвинения, че гуверньорът не прави достатъчно, за да укрепи икономиката, припомня Bloomberg.

Тръмп призовава за по-ниски лихвени проценти, като по този начин се стреми да компенсира негативите от търговската война между Вашингтон и Пекин и едновременно с това да привлече подкрепата на гласоподавателите си преди президентските избори през 2020 г.

Пред ABC News в петък Тръмп заяви, че „изцяло“ не е съгласен с политиката на Пауъл, добавяйки че „ако имахме друг човек във Фед, той не би повишил лихвите толкова много“ и икономическият растеж би бил по-висок.

Законът за Фед предвижда защита на гуверньорите на централната банка срещу отстраняване от президента с изключение при „основателна причина“. Съдилищата интерпретират израза като условие за някакво доказателство за правно нарушение или неспазване на основни задължения. Разногласие за паричната политика не би изпълнило тези условия.

Запитан относно президенските убеждения, че може да отстрани Пауъл от поста, говорителят на Белия дом отказа коментар.