Страните от Г-20 в борба срещу замърсяването на океаните с пластмаса

Еколозите определят плана като незадоволителен

07:30 | 20 юни 2019
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Министрите на околната среда на страните от Г-20 одобриха план за действие срещу замърсяването на водите с пластмасови отпадъци, съобщи японското правителство, което е домакин на върха след двудневната среща. Това е първото широкообхватно международно споразумение за намаляване на пластмасовите отпадъци в световните океани. Това пише германският седмичник Die Zeit.

"Радвам се, че успяхме да създадем широкобхватна международна рамка", заяви японският министър на околната среда Йошиаки Харада в рамките на пресконференция. Планират се конкретни мерки срещу отпадъците в моретата, но само на доброволна основа. Ще се обменят добри практики за предотвратяване на нерегламентираното натрупване на отпадъци, ще се насърчават иновациите и ще се подобрят научните методи за мониторинг и анализ. Японският премиер Шиндзо Абе каза, че възнамерява страната му да стане световен лидер в намаляването на пластмасовите отпадъци в океаните чрез разработването на биоразградими материали и други иновации.

Екологични организации като "Грийнпийс" предупреждават за вредата от пластмасите, които се попадат в моретата и остават там от десетилетия, дори и векове. Много страни като Япония се борят за това да изхвърлят пластмасови отпадъци на брега си. В океаните пластмасовите отпадъци се свиват до микромащаб. Това от своя страна може да генерира токсини, които накрая се имплементират и в храната.

Споразумението на Г-20 е "първа стъпка в решаването на този проблем", каза Хироаки Одачу от "Грийнпийс" Япония. Въпреки това тя е "недостатъчна, за да разчита на доброволните мерки на страните". Много по-необоидими са "обвързващи международни правила с ясни срокове и цели", допълни Одачи. Според природозащитниците се смята, че само около 9% от пластмасовите продукти са рециклирани. Затова било неизбежно значително да се ограничи производството и потреблението на пластмаси.