Доминик Рааб: Британският парламент ще подкрепи Brexit без сделка

Политикът коментира и последните нападки на американския президент Доналд Тръмп срещу кмета на Лондон Садик Хан

17:20 | 17 юни 2019
Протестиращи в Лондон развяват знамената на Великобритания и ЕС пред парламента. 16 януари 2018.  Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Протестиращи в Лондон развяват знамената на Великобритания и ЕС пред парламента. 16 януари 2018. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британският парламент ще бъде готов да подкрепи Brexit без споразумение след катастрофалните резултати на двете основни партии на изборите за Европейски парламент миналия месец, тъй като „фокусът на всички вече е върху щетите за нашата демокрация“, посочи бившият министър за Brexit Доминик Рааб, цитиран от Bloomberg.

Рааб коментира и последните нападки на американския президент Доналд Тръмп срещу кмета на Лондон Садик Хан.

По-рано лидерът на Щатите нарече Хан „бедствие“ заради убийството на трима души в европейската столица за по-малко от денонощие.

„Не смятам, че това е полезно, приятелско или конструктивно“, отбеляза Рааб пред репортери в Уестминстър.

Бившият министър изрази „спокойна увереност“ в подкрепата на тридесет и трима от депутатите на торите, която се изисква, за да достигне до балотаж за лидерското място на Консервативната партия.

Британският министър на вътрешните работи Саджид Джавид също коментира изказването на американския президент срещу лондонския кмет, като го призова да обърне внимание на вътрешните си политики вместо да критикува Великобритания.

„Това е неприемливо за лидер на толкова велика страна“, посочи Джавид пред репортери в Лондон. „Той трябва да е концентриран върху насилието в собствената си страна, което е 10 пъти по-високо от това в Кралството“, посочи още Джавид.

Според министъра на външните работи на Великобритания Джереми Хънт именно той, в ролята си на бивш бизнесмен, е правилният човек, който да накара Европейския съюз да смени позицията си за Brexit. Хънт отбеляза, че би искал да избегне "тежките икономически смущения" от напускането на блока без сделка.

„Можем да имаме неприятелски Brexit без сделка, докато ЕС се опитва да направи нещата възможно най-болезнени, можем да имаме и по-прагматична ситуация“, посочи той пред репортери.

Все пак Хънт отбеляза, че би предпочел Brexit без сделка, отколкото отмяна на процеса.

„Демократичните рискове от липса на Brexit са по-лоши от икономическите рискове от липсата на сделка“.