ЕК: Политиките на Китай и Русия създават най-сериозни търговски пречки

Най-голямо въздействие върху износа на ЕС оказват мерките, въведени от Китай, САЩ, Индия и Алжир

16:30 | 17 юни 2019
Обновен: 15:05 | 3 юни 2020
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Политиките на Китай и Русия създават най-сериозни пречки пред търговията и инвестициите за страните от блока, като те съответно поддържат 37 и 34 проблемни мерки. Това става ясно от публикувания днес доклад на Европейската комисия, който потвърждава увеличаването на пречките пред търговията за европейските компании на външни пазари.

Най-голямо въздействие върху износа на Европейския съюз (ЕС) оказват мерките, въведени от Китай, САЩ, Индия и Алжир. Те обхващат 80 % от общия експорт на блока, засегнат от новите мерки, и са свързани предимно със секторите на стоманата, алуминия и информационните и комуникационни технологии (ИКТ), става ясно още от доклада.

„В сложната днешна ситуация с нарастващо напрежение в областта на търговията и по-голям брой протекционистки мерки, ЕС трябва да продължи да защитава интересите на своите предприятия на световните пазари. От огромно значение е да осигурим гаранции за спазването на съществуващите правила“, заяви комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом.

Благодарение на категоричния отговор на ЕС бяха отстранени 123 пречки от началото на мандата на настоящата Комисия, се посочва още в доклада, което създаде възможност за допълнителен износ на стойност от над 6 млрд. евро през 2018 г.

В последното издание на Доклада относно пречките пред търговията и инвестициите се посочват 45 нови пречки пред търговията, установени в държави извън ЕС през 2018 г., което води до рекордната стойност от 425 мерки в 59 различни държави, водещи до загуби в размер на милиарди евро годишно за европейските предприятия.