Производството на биткойн причинява толкова въглероден диоксид, колкото и Йордания

Според проучване при процеса се отделят 22-22,9 млн. тона годишно

11:48 | 15 юни 2019
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

До ноември 2018 г. компютрите, които създават биткойн, емитират толкова въглероден диоксид (CO2), колкото и Йордания или Шри Ланка. До този извод достигна в проучване Техническият университет в Мюнхен. Авторите изчисляват консумацията на енергия от компютри, необходими за процес на извличане на биткойни. Така компютрите използват около 45,8 трлн. вата годишно (към ноември 2018 г.). Според проучването това води до годишно производство от 22 до 22,9 млн. тона въглероден диоксид (CO2), пише германският седмичник Die Zeit.

За да се оцени енергийното потребление на компютрите за извличане на биткойни, авторите на проучването използват данните от производителите на хардуер, публикувани в първични публични предлагания. Защото “копаенето“ на криптовалути изисква ефективни компютърни компоненти като графични карти.

Така изследователите установиха, че голяма част от биткойна се добива в Исландия, където мощността не произлиза от изкопаеми източници. Те са използвали IP адреси на пул сървъра на устройствата и интернет възела,  свързани с извличането. През 2017 г. криптовалутата, базирана на блокчейн технологията, достигна такава експанзия, че цената на биткойна вече бе почти 20 000 долара.

С оглед на актуалния дебат за технологията и очакваните ползи авторите на проучването считат, че разходите, включително за емисиите на въглероден диоксид, трябва да бъдат взети под внимание.