Най-опасното място на света – Афганистан

Страната е във война през изминалите 18 години

18:50 | 13 юни 2019
Обновен: 21:15 | 6 юни 2020
Улична сергия за ножове в Кабул Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Афганистан е най-размирната страна в света, според ежегодното проучване на Института по икономика и мир (IEP), измерващ международните и вътрешни конфликти, застрашаващи гражданската и икономическа сигурност на всяка една страна.

Скоро ще се навършат 18 години, откакто САЩ обявиха война на талибаните, като през последните няколко години конфликтът прерасна и в борба срещу Ислямска държава в съседни региони.

Военните действия с ислямската република стартираха скоро след атентата в Световния търговски център на 11 септември 2001 г. Тогава терористичната организация Ал-Кайда пое отговорност за атаката и така предизвика най-мащабните военни действия от Щатите след войната във Виетнам.

„Истинският проблем е невъзможността да се сложи точка на конфликта – казва изпълнителният директор на IEP Стив Килелеа. - В Афганистан това продължава вече 18 години и е трудно да видим друго практично решение, освен сключване на мир с талибаните“.

В момента САЩ имат разположени около 14 000 военнослужещи в страната, които се опитват да наложат контрол за афгранистанското правителство. Около 61% от териториите са контролирани или оспорвани от местното военно формирование, въпреки чуждестранната намеса.

Разпадът на Ислямска държава на територията на Ирак и Сирия пренесе някои активни звена на организацията в Афганистан, като в същото време ослаби влиянието ѝ в териториите на въпросните две страни. Именно Сирия бе считана за най-размирната държава през 2018 г., но ето, че тя вече отстъпва първото място в тази неособено престижна класация.

Някои от най-масираните бежански вълни към Европа са от афганистанци, тъй като военните действия и терористичните атаки се превърнаха в ежедневие за мирното население в страната.