Nintendo мести част от производството си извън Китай

Натискът на американските санкции започва да дава отражение

15:53 | 13 юни 2019
Nintendo започва да се огъва под натиска на САЩ Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Nintendo започва да се огъва под натиска на САЩ Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Вносът на американски компютърни компоненти в Китай бе сериозно обременен, като една от поредните санкции на САЩ срещу страната и ето, че имаме и първите реакции на бизнеса. Производителят на компютърни игри и конзоли Nintendo е сред първите компании, които решават да изнесат част от производството си извън Китай, предаде The Wall Street Journal.

Тайванската Foxconn Technology Group първа изрази готовност да премести асемблирането на iPhone и производството на продукти на Sharp в посока Тайван или Виетнам.

Nintendo вече обяви намеренията си да пусне нов модел на конзолата си Switch, но сега опасенията са, че това ще се случи без помощта на китайски ѝ партньори.

Пресаташето на Nintendo отказва да коментира към момента, но запознати със случая споделят, че новият Switch трябва да се появи на пазара по време на коледните празници тази година, но не и ако президентите Доналд Тръмп и Си Дзинпин не сключат споразумение на официалната си среща в Осака в края на юни. Настоящите мита от 25% върху конзолните компоненти създават риск новият продукт да бъде значително по-късно, а това неминуемо ще се отрази зле на продажбите, особено с оглед новината, че Microsoft обяви разработката на новия Xbox.

Настоящата цена на Switch е около 300 долара, а анализатори са на мнение, че новата олекотена версия не трябва да надвишава 200 долара, ако ще се налага на международните пазари.