Турската централна банка запази лихвите на ниво от 24%

Решението е в съответствие с прогнозите на икономистите

16:03 | 12 юни 2019
Симин Демокан, Bloomberg Турция. Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg
Симин Демокан, Bloomberg Турция. Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Турската централна банка запази лихвите без промяна на ниво от 24% в сряда заради нестабилността на лирата преди спорното повторение на изборите в Истанбул, съобщава Bloomberg.

Решението е в съответствие с прогнозите на икономистите, интервюирани от Bloomberg с изключение на трима, които очакваха понижение на лихвите. Сегашните лихви не са променяни от септември миналата година, когато бяха повишени с 625 пункта.

„Твърде рано е да се очаква централната банка да облекчи паричната политика“, заяви преди обявяването на решението анализаторът от Rabobank Пиотър Матис. Според него основната причина за това е недостатъчната стабилност на турската лира от края на март насам.

На управителя на Турската централна банка Мурат Чинкая му се налага да се бори с рискове, които са извън неговия контрол.

Наближаващите избори в Истанбул след по-малко от две седмици заедно с напрежението със САЩ могат да възобновят сътресенията в страната и то в момент, когато икономиката се опитва да се възстанови след срива на лирата от миналото лято.

Инвеститорите вече са в очакване турската валута да остане сред най-нестабилните в света. Повече по темата четете в продължението на материала на Investor.bg.