Дървото на Макрон и Тръмп изсъхна успоредно с приятелството помежду им

През 2018 г. двамата лидери и съпругите им засадиха дъб в градината на Белия дом

12:05 | 12 юни 2019
Френският президент Еманюел Макрон и американският му колега Доналд Тръмп. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Френският президент Еманюел Макрон и американският му колега Доналд Тръмп. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

„За да съществуваме като нация, да просперираме като държава, да живеем като народ, ние трябва да имаме дървета“, е казал американският президент Теодор Рузвелт.

Може би с тази мисъл наум през април 2018 г. френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Бриджит засадиха фиданка в градината на Белия дом, заедно с американския лидер Доналд Тръмп и съпругата му Мелания, в памет жертвите във Втората световна война, пише Quartz.

Подаръкът на Франция беше перфектен – младо дърво, което да отбележи младото приятелство, което всъщност може да оцелее дълги години.

Времето обаче минаваше и сезоните се променяха успоредно с топлите отношения между Макрон и Тръмп. Съвсем наскоро двамата лидери си размениха остри забележки относно национализма, международните отношения и ролята на САЩ на глобалната сцена.

И точно когато президентите отново се срещнаха по повод 75-тата годишнина от десанта на съюзническите сили в Нормандия през 1944 г., великият символ на тяхното вече поотминало приятелство се разболя и загина.

Различията между френския президент и американския му колега се появиха скоро след опитите за създаване на дружба помежду им. Част от тях се дължат на настояванията на Макрон за създаването на Единна европейска армия, за която Вашингтон смята, че може да засегне интересите на НАТО.

Наскоро Франция отказа да подкрепи и усилията на Белия дом за отнемането на лидерството в изграждането на 5G технологията и необходимите за нея мрежи от китайския технологичен гигант Huawei, който се оказа в центъра на търговската война между Вашингтон и Пекин.

„Франция и Европа са прагматични и реалисти. Вярваме в сътрудничеството и мултилатерализма. В същото време сме много внимателни за достъпа до добра технология и за запазване на националната си сигурност и правилата за безопасност”, посочи Макрон на технологичната конференция Viva в Париж в първото си изявление, след като мерките на САЩ срещу компанията станаха факт, определяйки като „неуместна“ технологичната война срещу която и да е страна.

В повод за последното пререкание между Макрон и Тръмп се превърна френското вино. В понеделник американският президент обеща да направи „нещо“ по въпроса, тъй като САЩ позволяват на Франция право на почти безмитен внос на напитката, докато вносът на американско вино е облаган с високи мита в европейската страна.

„Франция ни таксува с много за виното. Ние обаче им взимаме много малко за френското вино“, каза американският президент в интервю за CNBC, цитиран от Bloomberg.

„Това не е честно. Ние ще направим нещо по въпроса“, закани се Тръмп.