„България Ер“ помага на Air Italy да замени приземените B737

Българската компания ще заеме самолети от типа A319 на Air Italy за неопределено време

18:00 | 14 март 2019
Обновен: 05:09 | 12 юни 2019
Снимка: Air Italy
Снимка: Air Italy

Италианската авиокомпания Air Italy ще успее да замени с други самолети приземената си заради директивите на Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) и Италианската администрация за гражданско въздухоплаване (ENAC) флота от Boeing 737 MAX 8 благодарение на споразумение със своя стратегически партньор "България Ер". Само преди две седмици, на 28 февруари, Air Italy обяви codeshare споразумение с българската компания, а последното усилие сигнализира поредната стъпка в развитието на това бързо развиващо се партньорство.

"България Ер" ще заеме самолети от типа A319 на Air Italy за неопределено време, за да летят те от името на Air Italy по редица маршрути. Италианското дружество бе принудено да приземи своите три самолета от типа B737 Max 8, след като преди два дни целият ЕС спря полетите със самолетите до изясняване на причините за катастрофата в Етиопия със същия тип самолети, която отне живота на 157 души.

„Сега благодарение на нашия стратегически партньор „България Ер“ и по-специално на бързата и щедра подкрепа на Иво Каменов - главен изпълнителен директор на Химимпорт АД, една от най-големите холдингови компании в България, част от която е и "България Ер", и на изпълнителния директор на  "България Ер" Христо Тодоров , сме щастливи, че можем да наемем самолет А319 от тях в много кратък срок“.

По думите му този ход доказва още веднъж тясното бизнес отношение и силата на ценното партньорство, което „на фона на цялостната ситуация в нашата индустрия в този момент е нещо, за което сме много благодарни“.

Припомняме, че преди няколко седмици „България Ер“ и Air Italy сключиха мащабно партньорство, с което ще предложат на клиентите си по-добра и удобна връзка между България, Италия, САЩ, Канада, Азия и Африка. По силата на ново codeshare споразумение между двете авиокомпании, кодът "FB" на Bulgaria Air ще бъде поставен  върху самолетните билети на Air Italy между Милано Малпенса и Рим Фиумичино, Неапол, Олбия и Каляри (Сардиния), Палермо и Катания (Сицилия) и Ламеция Терме (Калабрия). Започвайки с новия летен сезон на IATA, Air Italy от своя страна ще постави своя “IG” код на билетите на националния превозвач между Милано Малпенса и София, Варна и Бургас. 

В същото време благодарение на ново търговско интерлайн споразумение пътниците на Bulgaria Air ще могат да пътуват с полети  на Air Italy между Милано Малпенса и Лос Анджелис, Маями, Ню Йорк, Сан  Франциско, Торонто, както и към десетки други дестинации на италианския превозвач в Азия и Африка.