Лагард: Търговската война между САЩ и Китай остава основна заплаха за глобалния растеж

Митата, които Вашингтон и Пекин си размениха, може да костват 455 млрд. долара от световния брутен вътрешен продукт

16:30 | 9 юни 2019
ръководителят на МВФ Кристин Лагард. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
ръководителят на МВФ Кристин Лагард. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард повтори призива си към САЩ и Китай за потушаване на търговската война помежду им, която определи като най-голям риск за глобалния икономически растеж, пише Bloomberg.

Глобалната икономика остава „несигурна“ въпреки прогнозите за продължаващ растеж и ранните сигнали за стабилизация след забавянето, посочи Лагард в края на двудневната среща на финансовите министри от Г-20.

Политиката на американския президент Доналд Тръмп вече разтърси финансовите пазари. Лидерът на САЩ въведе мита върху китайския внос след неуспеха на преговорите с Пекин, като МВФ заяви, че тези налози и отговорът на Китай биха могли да намалят световния брутен вътрешен продукт с 455 млрд. долара.

По-рано тази седмица Вашингтон заплаши изненадващо и с въвеждането на мита върху вноса от Мексико заради нарастващата миграция от страната, като администрацията на Тръмп обаче отложи наказателните мерки след постигането на споразумение.

"Основен приоритет трябва да бъде разрешаването на сегашното търговско напрежение, включително премахването на съществуващите мита и избягването на нови, докато продължаваме работата по модернизацията на международната търговска система", посочи в изявлението си Лагард. "Това ще бъде най-добрият начин политиците да дадат повече сигурност за своите икономики и да подпомогнат, а не да възпрепятстват, глобалния растеж", добави тя.