Иран: Новите санкции на САЩ разкриха празнотата на исканията на Тръмп за преговори

Вашингтон няма да постигне целите си чрез политика на максимален натиск, посочиха представители на Техеран

13:50 | 8 юни 2019
Обновен: 08:38 | 6 юни 2020
Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Новите американски санкции срещу Иран, обявени от Вашингтон в петък, полазват, че призивите на американския президент Доналд Тръмп за преговори са били напразни, посочиха представители на иранското външно министерство, цитирани от Bloomberg.

“Отне една седмица, за да се покаже празнотата на исканията на американския президент за преговори с Иран. Американската политика на максимален натиск е неуспешна, няколко президенти вече я опитаха. Това е грешен път и американското правителство може да бъде сигурно, че така няма да изпълни никоя от заложените си цели“, посочи Абас Мусави, говорител на иранското външно министерство пред ISNA.

На 7 юни САЩ санкционираха Persian Gulf Petrochemical Industries Company, най-голямата и печеливша петролна група в Иран, заради обвинения в подкрепа към Революционната гвардия в страната.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин посочи в изявление, че ходът на Вашингтон е "предупреждение", чиято цел е да покаже, че американската администрация ще продължи да санкционира компании, които "осигуряват финансова помощ" на Революционна гвардия в Иран.