Какво ще бъде отражението на наследника на Мей върху британския паунд?

Валутата може да достигне двугодишно дъно при евроскептичен премиер, сочи изследване на Bloomberg

18:00 | 8 юни 2019
Обновен: 05:59 | 4 юни 2020
Снимка: Miles Willis/Bloomberg

Британският паунд може да се срине до двугодишно дъно в случай, че твърд евроскептик застане на поста на премиера Тереза Мей, сочи изследване на Bloomberg.

Паундът може да намали стойността си с повече от 2%, достигайки ниво от 1,24 за долар при сценарий, в който следващият британски премиер подкрепи опцията за раздяла между Кралството и Европейския съюз (ЕС) без споразумение, става ясно от изследването, в което участват водещи анализатори.

Още по темата

И докато анализът сочи, че вероятността за подобен изход от безизходицата около Brexit и оставката на Мей е близо 70%, трябва да се отбележи, че очакванията са законодателите да осигурят бариера срещу раздялата без сделка и да предотвратят бъдещи по-сериозни сривове на валутата.

Британският паунд изгуби част от стойността си след референдума през 2016 г., като загубите му продължиха успоредно с намаляващите шансове за постигането на споразумение за Brexit. С оттеглянето на Мей от премиерския пост, след като не успя да постигне одобрението на разделения парламент за сделката си с Брюксел, някои от конкурентите ѝ се опитват да поставят отново на масата възможността за напускане на ЕС без споразумение, търсейки подкрепата на евроскептиците в Консервативната партия.

“Премиер, който подкрепя „твърд“ Brexit, не означава, че задължително ще го материализира”, посочва Петр Крпата, ING Groep NV. “По всичко личи, че в парламента няма мнозинство за „твърд“ Brexit, а също така и премиерът може да разхлаби твърдата си позиция след избирането си”, добавя той.

Кандидатите за наследник на поста на Мей, включително бившият министър на външните работи Борис Джонсън - сегашен фаворит, и бившият министър за Brexit Доминик Рааб, вече заявиха, че са готови на Brexit без сделка в усилията си да гарантират, че Великобритания ще напусне ЕС до крайния срок - 31 октомври.

Други кандидати, включително министърът на околната среда Майкъл Гоув и външният министър Джереми Хънт, поясниха, че ще бъдат отворени за повторно удължаване на срока за напускане на блока. Според изследването на Bloomberg този сценарий също е вероятен, като той би повишил цената на паунда до 1,30 за долар.

Друг положителен сценарий, който също би тласнал валутата до ниво от 1,30 паунда за долар, е наследникът на Мей да бъде представител на Консервативната партия, който обаче да има по-мек подход към процеса. Вероятността това да се случи обаче е около 30%, смятат анализаторите, участващи в изследването.

Британският паунд се срина с близо 3% през последния месец, търгувайки се на ниво от около 1,27 за долар след силен старт на годината, като през май обаче отбеляза рекордна загуба спрямо еврото.

“Виждаме нарастваща възможност Великобритания да поиска бъдещо удължаване на процеса”, смята Марк Хаефеле, UBS Wealth Management, като отбелязва, че това би повишило цената на валутата до 1,28 -1,34 за долар. „Това би увеличило вероятността от предварителни парламентарни избори или втори референдум за Brexit“, допълва той.

Предстои през следващата седмица да излязат и редица икономически данни от Кралството, включително тези за фабричното производство.

Последните данни от проучванията за производство и строителство вече сигнализираха, че британската икономика е близо до стагнация, като продажбите на дребно отбелязаха най-голям спад от 1995 г. насам.

Всеки, който поеме поста от Мей, ще трябва да се справи с Брюксел, който ясно заяви нежеланието си за подновяването на преговорите за Brexit, с непроменена парламентарна аритметика, както и с въпроса за ирландската граница, който все още остава пречка за постигането на уредена раздяла.