Тръмп отмени въвеждането на митата върху вноса от Мексико

Американският президент традиционно съобщи новината в Twitter

09:42 | 8 юни 2019
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Oliver Contreras/Pool via Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Oliver Contreras/Pool via Bloomberg

Въвеждането на мита върху мексикански стоки се отлага за неопределен период, след като САЩ и Мексико успяха да постигнат споразумение за изпълнението на миграционната политика, съобщи американският президент Доналд Тръмп, цитиран от CNN.

„Радвам се да ви съобщя, че САЩ постигнаха споразумение с Мексико“, написа президентът в Twitter в петък. „Митата върху мексиканския внос, които трябваше да бъдат въведени от САЩ в понеделник, се отлагат за неопределен период“, поясни в социалната мрежа Тръмп.

Съобщението на американския лидер донесе успокоение за глобалната икономика и пазарите след внезапната заплаха от страна на Вашингтон за въвеждането на мита върху мексиканските стоки от миналата седмица, като част от опита на американското правителство да окаже натиск на Мексико за преустановяване на мигрантския поток към САЩ.

Към момента американският лидер продължава посещението си в Европа, докато преговарящите от страна на САЩ и Мексико работят усилено в опит да се избегне нова ескалация на външните търговски войни на президента.