Мексико има своите козове в търговската война срещу САЩ

Страната все още е един от най-големите пазари за американски стоки

09:14 | 4 юни 2019
Мексико има своите козове в търговската война срещу САЩ

Поредната заплаха на американския президент Доналд Тръмп срещу един от големите си търговски партньори е напът да удари от още една страна своята собствена икономика с оглед факта, че Мексико е един от най-големите пазари за американски стоки в света. Оказва се, че страната не е чак толкова беззащитна, колкото мнозина предполагаха.

Безспорно САЩ е най-ценният пазар за Мексико, тъй като цели 79,5% от износа е ориентиран към северната съседка по данни на Международния валутен фонд. В основната си част това са хранителни стоки, което застрашава сериозно местния бизнес с оглед факта, че продукцията трудно би достигала до по-далечни точки от света. Но какъв е американският износ в посока Мексико Сити? Оказва се, че той съставлява 15,9% от цялата търговия зад граница на Вашингтон.

Щатите търгуват най-вече с бърбън, свинско месо и метали с южната си съседка, като дори през миналата година бяха наложени санкции именно върху тези стоки. Споразумение по тази линия бе постигнато наскоро, което облекчи вноса на стойност над 3 млрд. долара. И все пак не това е най-сериозното притеснение за администрацията на президента Тръмп.

В Мексико в момента пребивават огромен брой мигранти от страни, като Хондурас, Гватемала и Ел Салвадор, като само от декември насам са били екстрадирани повече от 80 000 нелегални емигранти. Какво би се случило, ако този незаконен трафик на хора мине безпрепятствено в посока САЩ? Това е един въпрос, който Щатите би трябвало да си зададат, тъй като коментираната стена продължава да е в сферата на преговорите.

Външният министър на Мексико Марсело Ебрард има планирано посещение в Съединените щати тази седмица, на което ще се срещне с държавни секретари, търговски партньори и представители на местните власти, за да бъде обсъдено търговско споразумение, което би удовлетворило и двете страни.

Очакванията са, че срокът до 10 юни няма да бъде спазен, което означава, че ще видим увеличение на митата на мексикански стоки с 5%. Всички са съгласни, че има буфер за подобна тарифа в международната търговия, но, ако преговорите се протакат до октомври, тогава ежемесечно митата ще растат с по 5%, докато не стигнат внушителните 25%. Опасенията в хранителната индустрия са, че това би довело до фалит голяма част от компаниите и от двете страни. А това на свой ред би засилило още повече миграцията на север.