Основният коалиционен партньор на Ангела Меркел подаде оставка

Андреа Налес слиза от поста си в социалдемократичната партия в Германия

17:13 | 2 юни 2019
Андреа Налес, лидерът на Социалдемократичната партия в Германия, подаде оставка Снимка:Krisztian Bocsi/Bloomberg
Андреа Налес, лидерът на Социалдемократичната партия в Германия, подаде оставка Снимка:Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германското правителство е изправено пред угрозата от предсрочни избори, след като лидерът на основния коалиционен партньор на управляващата партия на Християндемократите - Социалдемократичната партия, подаде оставка, пише Investor.bg.

Андреа Налес обяви намерението си да слезе от поста на партиен лидер в началото на новата работна седмица, позовавайки се на резултатите от евровота през миналия уикенд.

Партията на Зелените успя да измести тази на Налес, което бе счетено за ясен знак на обществото към работата на управленската партия.

Канцлерът Ангела Меркел все още не е коментирала намеренията на своя коалиционен партньор, тъй като се очаква първо да мине гласуването на оставката. В понеделник Налес слиза от председателския пост в своята партия, а във вторник подава оставка и пред Бундестага.

Коалиционното споразумение между двете силни дами на германската политика датира от март 2018 г. Коалицията разполага с 398 от 709 места в парламента, но, ако европейските избори бяха национални, опозицията щеше да е опасно близо до предявяване претенции към властта.

Още по темата може да откриете на страницата на Investor.bg.