Филип Лейн е първият ирландец в борда на ЕЦБ

Той наследява на поста Питър Прат

12:09 | 2 юни 2019
Обновен: 02:42 | 4 юни 2020
Филип Лейн става ръководител в ЕЦБ Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

49-годишният Филип Лейн встъпва в длъжност, като един от шестимата членове на изпълнителния борд на директорите в Европейската централна банка (ЕЦБ), предаде Bloomberg. Той е първият ирландец на ръководен пост в банката.

С назначаването на Лейн започва една тежка трансформация в изпълкома на ЕЦБ, включваща раздялата с президента ѝ Марио Драги и пазарния ръководител Беноа Куре.

„Това е труден момент за еврозоната след няколко години на силен растеж. Икономическата активност разочарова, а инфлацията продължава да стои на ниски нива. Вече няма спокойни води за навигаторите. Имаме нужда от хора, които могат да мислят извън кутията. Присъствието на човек като Филип (Лейн) е много важно, тъй като той е широко скроен и с желание да учи и да експериментира“, казва Жан Мария Милеси-Ферети, заместник-ръководител по изследванията в IMF и колега на Лейн през последните 20 години.

Филип Лейн има богат академичен опит, като за последно той преподава в колежа „Света Троица“ в Дъблин, а през 2015 г. оглавява Ирландската централна банка.

Лейн предупреди през февруари да не се превъзбуждаме по индивидуалните цифри и каза, че сегашната стратегия на ЕЦБ може да се справи с внезапното влошаване на перспективите пред европейската икономика. Той изрази увереност, че напрежението върху заплатите ще засили растежа на цените.