Двойно съдебно поражение за Facebook в един ден

Съдия в Делауер реши, че компанията трябва да предостави информация на акционерите си

16:32 | 1 юни 2019
Обновен: 19:01 | 5 юни 2020
Участник в конференцията на разработчиците F8 в Сан Хосе, Калифорния. 30 април 2019. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg .

В рамките на скандала с данни при Facebook най-голямата онлайн социална мрежа в света претърпя два съдебни загуби в един ден.

Първо, съдия в щата Делауер реши, че Facebook трябва да предаде на акционерите си материалите за защита на личните данни във връзка с аферата, включваща британската компания за анализ на данни Cambridge Analytica. Това постави акциите на Facebook под силен натиск. Малко по-късно интернет гигантът се провали в опита си да спре дело в американската столица Вашингтон по обвинения в заблуждаване на потребителите по случая с Cambridge Analytica. Съдията Джоузеф Слайтс е отхвърлил молбата за спиране на производството.

Facebook не коментира засега и двете дела. 

След присъдата на съда в Делауеър Facebook трябва да предаде на акционерите имейли и други документи, които показват как американската компания е защитавала данните на своите потребители. Съществува „достоверна основа“ за твърдението, че ръководството на Facebook може да е било виновно за неправомерно поведение, каза съдия Джоузеф Слайтс. Дали това наистина е така трябва да се определи в отделно дело.

По другото дело главният прокурор на Вашингтон обвинява Facebook в заблуда на потребителите от столицата, защото компанията е знаела за злоупотребата с данни в продължение на две години, преди да я разкрие. В допълнение се предполага, че Facebook е предоставял на доставчиците на приложения на трети страни достъп до данни без съгласието на потребителите.

През март 2018 г. американската компания призна, че британската компания за анализ на данни Cambridge Analytica е придобила през 2015 г. данни за до 87 милиона потребители и ги е използвала в предизборната кампания на САЩ в полза на Доналд Тръмп. През септември акционерите подадоха иск срещу Facebook за това компанията да им предаде документи за защита на данните. Те заплашваха с правни последици, ако от документите бъде заключено, че има нарушение на правилата.

Град Вашингтон подаде иска за делото през декември. Става въпрос за данните на Facebook за 340 000 жители. Тук възможната глоба е в размер до 1,7 млрд. долара.