Лос Анджелис съди Monsanto

Този път обаче делото не засяга глифозат, а друго вещество

12:57 | 1 юни 2019
Бутилки с най-известния препарат на Monsanto Co. - „Roundup“ в магазин за пестициди в Луисвил, Кентъки, САЩ, в понеделник, 25 февруари, 2019 година. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Бутилки с най-известния препарат на Monsanto Co. - „Roundup“ в магазин за пестициди в Луисвил, Кентъки, САЩ, в понеделник, 25 февруари, 2019 година. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Нови правни затруднения за германския химически концерн Bayer AG и неговата спорна американска дъщерна компания Monsanto: Лос Анджелис обвинява Monsanto в причиняването на екологични щети преди десетилетия и заведе дело в Калифорния. Компанията трябва да допринесе за разходите, които щатът е направил по почистването на десетки замърсени с полихлорирани бифенили химикали и да заплати обезщетения, твърдят ищците, цитирани от Ройтерс.

Най-гъсто населеният щат, който има около 10,1 милиона души население, заяви, че наличието на полихлорирани бифенили (PCB) в продукти, продавани от Monsanto преди много десетилетия, е причинило замърсяване на околната среда, което го е принуждавао да харчи пари за модернизиране на поливни системи, за да предотврати по-нататъшни щети.

Окръг Лос Анджелис твърди, че Monsanto отдавна е прикривал знанията си, че тези частици са вредни и създават обществено неудобство, защото тяхното присъствие пречи на търговията, риболова, корабоплаването, плуването и други дейности.

Полихлорираните бифенили са свързвани с рак, затруднения на имунната система и други здравословни проблеми. Правителството на САЩ ги забрани през 1979 г. В периода между 1935 г. и 1977 г. Monsanto обаче е бил единственият им производител, става ясно от съдебния иск.

Bayer обявява на журналистически въпрос, че тепърва ще разгледа делото. Предполага се обаче, че твърденията са неоснователни. Групата обяви, че ще се бори енергично срещу съдебния иск. Monsanto доброволно била спря производството на този химически елемент преди повече от 40 години. Преди това той е бил продаван на различни промишлени и производствени клиенти, които са го използвали за различни цели. Сред клиентите по това време е било и правителството на САЩ.

Германският концерн Bayer придоби Monsanto през миналата година за рекордните 63 млрд. долара. Американската компания е критикувана от години от от природозащитниците, тъй като е един от водещите доставчици на генетично модифицирани семена и съдържащи глифозат средства за борба с плевелите. Предполага се, че глифозатът е канцерогенен. Bayer отхвърля това твърдение.

Напоследък стана известно също така, че от години Monsanto щателно е водела сведения за критиците си. Само за Германия компанията е набрала 300 имена на политици, природозащитници и журналисти, които са били критични към нея.