Защо евроизборите са по-значими от обичайното?

Оказва се, че са своеобразен референдум за бъдещето на ЕС

15:06 | 26 май 2019
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Investor Media Group

Европейският съюз (ЕС) е изправен пред на пръв поглед поредния си вот за състав на Европейския парламент (ЕП), но истината е, че този път на карта е заложено бъдещето на съюза с оглед националистическите настроения в голяма част от страните членки. Джонатан Стърн от Bloomberg прави един любопитен анализ на ситуацията, давайки до известна степен отговор на въпроса - защо евроизборите този път са по-значими от обичайното?

Защо бъдещето на Европа е подложено под съмнение?

В много страни ролята на ЕС доминира и вътрешната политика. За пръв път сега има реална възможност антиевропейските партии да спечелят достатъчно гласове, че да се намесят в законодателната дейност, вместо само да говорят против нея, както сториха Найджъл Фараж във Великобритания, Марин льо Пен във Франция и Матео Салвини в Италия. Еманюел Макрон, който победи льо Пен на френските президентски избори през 2017 г., каза, че надпреварата е „За“ и „Против“ Европа.

Кой се бори срещу ЕС?

Вниманието е насочено към евроскептичните партии на Салвини и льо Пен и дали ще успеят да разширят електората си. Салвини сформира алианс с националистичните партии в Германия, Финландия и Дания и води разговори с потенциални партньори в Полша и Унгария. Но дори без нов алианс групата ще получи 8% от местата в ЕП (той получи 5% на предходните избори), според социологическите проучвания. Традиционно евроскептиците са разединени и трудно формират общи идеи.

Кой ще се противопостави на евроскептиците?

Повечето кандидати са издигнати от местните партии, които имат представители в европейското семейство, като Християндемократите (партията на германския канцлер Ангела Меркел) или Социалистите (всеобхватната партия на испанския премиер Педро Санчес). Това предопределя формирането на алианси в ЕП след всички избори до тук. По тази причина Салвини се опитва да обедини националистките движения из Европа под обща програма, докато Републиканците на Макрон избират коалиция с Европейските либерали.

Какво искат антиевропейските партии?

Те странят от реториката за разрушаване на ЕС, а по-скоро настояват за реформи. Например - възстановяването на вътрешните граници. Стив Банън - бивш политически стратег за американския президент Доналд Тръмп, основа брюкселската организация на име "Движението", за да окаже политическа подкрепа на популистките партии, настояващи за суверенитет и имиграционни ограничения. Чувствителните към риска от намеса от страна на силите на ЕС организация настоява за финансови санкции срещу европейските политически партии и фондации, които използват некоректно лични данни за кампанията си. В същото време главният изпълнителен директор на Facebook Inc. Марк Зукърбърг настоява за нови глобални правила в интернет, както и други мерки, които да осигурят честността на вота.

Какво е влиянието върху националните политики?

Европейските избори се считат за ясен знак от гласоподавателите към техните правителства. Те служат за репетиция преди местните избори и понякога са катализаторът на политическата промяна в дадена страна. Този път, например, резултатите в Италия и Германия може да разтърсят управляващите коалиции. Въпросът е дали партията на Салвини ще получи силата, за да изостави странното си партньорство с лявоцентрическото движение "Пет звезди" и дали германските социалдемократи са слабото звено в управлението на Меркел.

Как върви кампанията във Великобритания?

В ролята си на премиер Тереза Мей се провали в опитите си да сключи сделка с Камарата на общините за напускане на ЕС. Партиите в страната започнаха своята кампания за 73-те места в ЕП чак през средата на април. Именно тогава стана ясно, че Brexit се отлага до 31 октомври, а европейският закон задължава всички страни членки да излъчат своите представители в ЕП. Проучванията сочат, че новосформираната партия Brexit  на Найджъл Фараж трупа симпатизанти, тъй като за трета поредна година от историческия референдум за напускане на ЕС няма реален резултат. Друга нова партия на име "Промяна Великобритания", съставена от консерватори и лейбъристи, подкрепя идеята за втори референдум, който да отмени вота от първия.

Как действат европейските избори?

Местата в ЕП се разпределят из ЕС на принципна на отделни избирателни райони. Съставът на парламента се разраства през годините до 751 депутатски места, тъй като съюзът представлява над 500 млн. души. Когато (и ако изобщо) Великобритания излезе от ЕС, местата в ЕП ще спаднат до 705. Всяка държава получава местата си пропорционално на база на своето население. Някои държави имат право да провеждат национални и регионални избори в същото време. Вотът се провежда веднъж на всеки пет години. Всяка от националните партии излъчва свои представители на база пропорционалния вот. Системата дава възможност за възползване от протестния вот на гражданите.

Какво всъщност представлява ЕП?

ЕП е на практика долната камара при двукамерно управление (като във Великобритания, б. ред.). Горната камара в случая са правителствата на всяка държава членка. ЕП е ръководният орган на ЕС, като това е единствената директно избираема институция, като се противопоставя на критиките, че блокът е проект, управляван от елити. Формацията произлиза от орган, част от Европейската общност за въглища и стомана от 1952 г., чиито членове биват директно назначавани от националните партии. През 1979 г. са проведени първите международни европейски избори за състава на общността, за да се превърне в т нар. Европейски парламент (ЕП).

Каква е властта на парламента?

Органът разпределя годишния бюджет на ЕС в размер на 140 млрд. евро и кове европейски закони във всеки един аспект - от банкерски бонуси и енергетика до вредни емисии и електронни цигари. ЕП определя състава на Европейската комисия (ЕК) - изпълнителната власт на ЕС, чийто нов мандат започва през ноември. ЕП може да налага вето на търговските споразумения в ЕС. Макар да няма пряка роля в традиционните международни политически отношения, организацията служи за барометър на публичното настроение в Европа и може да агитира за действията на ЕК и националните правителства, както във външно така и във вътрешно отношение.

Колко важни решения може да взема ЕП?

През 1999 г. ЕП принуждава целия лидерски състав на ЕК да подаде оставка заради скандал около тогавашния президент на комисията Жак Сантер. От тогава насам ЕП получава все повече законодателни правомощия през Европейската конституция и политическо влияние чрез асертивност. Последните двама президенти на ЕК бяха принудени да направят корекции в състава на комисията под влиянието на парламента. На законодателния фронт най-пресният пример е успешното премахване на лятното и зимното часово време на територията на Европа.

Писна ли им на избирателите от ЕС?

В социологическо проучване от април на територията на ЕС, изключвайки Великобритания, 61% от анкетираните са оценили участието на своята страна в съюза като нещо положително. 68% пък са на мнение, че държавата им трупа дивиденти от ЕС. От друга страна, много европейски граждани гледат на европейските депутати и бюрократи в Брюксел с подозрение и отдават по-голямо значение на местните управници. Последните европейски избори през 2014 г. отчетоха рекордно ниска избирателна активност - 42,6%.

Остават броени часове до затварянето на избирателните секции, след което идва ред на преброяването, анализите и представянето на реалния състав от новите 751 народни представители в Европейския парламент.