Вулкан на остров Бали отменя полети в региона

Вулканът Агунг изригна снощи и предизвика известен смут във въздушния транспорт

12:15 | 25 май 2019
Обновен: 15:21 | 5 юни 2020
Изригване на вулкана Агунг през 2017 г. Снимка: Pixabay

Индонезийският остров Бали е блокиран, след като вулканът Агунг изригна в петък вечерта и предизвика известен смут във въздушния транспорт в региона, предава Ройтерс.

Лава и скали достигат до 3 км. височина преди да се озоват отново на земята, а димът е затъмнил небето в радиус от няколко километра, което кара властите да отменят всички полети от и до туристическия остров.

Няма данни за пострадали хора, тъй като системите за сигурност са реагирали своевременно на заплахата и са евакуирали всички жители на безопасна дистанция.

Компаниите Qantas Airways, JetStar и Virgin Airlines съобщават, че са предприели всичко необходимо, за да осигурят комфорта на своите пътници и да ги компенсират за неудобството, според фирмените им политики. Веднага, щом небето се проясни, те заявяват готовност отново да възстановят нормалния въздушен трафик.

Вулканът Агунг проявява признаци на активност от 2017 г. насам, но след катастрофата от 1963 г., когато загинаха повече от 1000 души в Бали, ситуацията с природното явление е овладяна.

Туризмът в Индонезия разчита много на острова, тъй като годишно от там минават около 5 млн. туристи от всички краища на света.