Мей предлага на парламента гласуване за втори референдум за Brexit

Това обаче ще бъде възможно само след одобрение на сделката ѝ за оттегляне от ЕС

19:24 | 21 май 2019
Обновен: 19:24 | 21 май 2019
Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Премиерът на Великобритания Тереза Мей посочи пред членовете на парламента, че ще имат „един последен шанс“ за осигуряване на Brexit , след като тя обяви “новото си предложение", пише BBC.

Мей ще позволи парламентът да гласува дали да се проведе втори референдум за раздялата на Великобритания с Европейския съюз (ЕС), което обаче ще бъде възможно само ако представителите му одобрят сделката за ѝ оттегляне от блока.

Споразумението на премиера предвижда гаранции за защита правата на работниците, околната среда, ирландската граница и някои митнически „компромиси“.

Мей отбеляза, че отхвърляне на предложението ѝ ще значи невъзможност за протичането на раздяла между Кралството и ЕС със споразумение, както и че процесът може да бъде изцяло преустановен.

Със сигурност предложението на премиера цели да привлече лейбъристите, които са сред основните привърженици на идеята за ново допитване до народа, пише Investor.bg.

Консервативната партия на Мей продължава преговорите си с лейбъристите в опит да ги спечели на своя страна, за да може сделката ѝ с ЕС за развода на Великобритания да бъде приета от депутатите.

„Вярвам, че трябва да намерим начин да помогнем на депутатите да изпълнят Brexit. Сега има един последен шанс да го направим“, заяви Мей във вторник.

Депутатите ще имат право на т. нар. свободно гласуване, което означава, че всеки един от тях ще може да избере предпочитаната опция, което до известна степен увеличава шансовете за ново допитване до избирателите.