Brexit на Фараж набира подкрепа благодарение на социалните медии

Новосъздадената партия вече има над 100 хил. последователи във Facebook

19:00 | 20 май 2019
Обновен: 06:11 | 3 юни 2020
Найджъл Фараж, лидер на британската партия Brexit. Снимка: Darren Staples/Bloomberg

Новосъздадената партия Brexit във Великобритания на Найджъл Фараж е напът да спечели значително по-висока подкрепа на предстоящите избори за Европейски парламент от Консервативната партия на премиера Тереза Мей. Една от основните причини за рязко нарасналия брой поддръжници на Фараж е доминацията му в социалните медии, пише Bloomberg.

С поредица от видеоклипове, включващи препълнени митинги и кандидатите на партията, движението на Фараж печели онлайн надпреварата и борбата за вниманието на гласоподавателите.

„Те използват всяка една възможност“, посочва Саймън Ъшърууд, зам.-директор за Великобритания в Changing Europe, академична група, която разглежда отношенията между Великобритания и Европейския съюз (ЕС). „Те имат много ловък набор от реклами, силна марка и това е моментът им да проникнат на политическата сцена“, добавя той.

Партията на Фараж настоява за раздяла на Великобритания с ЕС без споразумение, твърдейки, че забавянето на Brexit досега е предателство към волята на британците. Малко след създаването си, политическата група спечели значителна подкрепа от гласоподавателите в Кралството и е смятана за лидер на предстоящите европейските избори, които ще се проведат във Великобритания на 23 май.

За торите на Мей заплахата е огромна, тъй като основните опасения са, че партията на Фараж ще отнеме част от гласовете на консерваторите на изборите за Европейски парламент, което ще повлияе и на следващите парламентарни избори във Великобритания, позволявайки на лейбъристите да завземат властта на национално ниво.

Дигиталната кампания вече е основна част от предизборната стратегия на всички политически партии. Рекламата в социалните медии помогна на торите да спечелят неочаквано мнозинство на парламентарните избори през 2015 г. и допринесе за успеха на лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин две години по-късно.

Рекламите на партия Brexit, публикувани във Facebook от април, вече са били гледани поне 7 млн. пъти, сочат данни на Facebook Ad Library и анализ на Bloomberg.

Страницата на партията в социалната мрежа е създадена през януари 2019 г. и вече се радва на повече от 108 хил. последователи. Страниците на торите и лейбъристите, активни в продължение на 11 години, имат съответно по 652 хил. и 1 млн. харесвания.