HP Enterprise купи компания за суперкомпютри срещу 1,4 млрд. долара

Сделката за Cray Inc. е най-голямата за HP от 4 години насам

16:39 | 17 май 2019
Логото на HP Enterprise в Лас Вегас Снимка: Jacob Kepler/Bloomberg
Логото на HP Enterprise в Лас Вегас Снимка: Jacob Kepler/Bloomberg

Hewlett Packard Enterprise Co. сключи най-голямата си сделка от 2015 г. насам, асимилирайки производителя на суперкомпютри Cray Inc. срещу 1,4 млрд. долара, предаде Bloomberg.

Инвеститорите в Cray са получили по 35 долара за акция, което е със 17% повече от борсовата стойност във вторник за компанията. Така нетната оценка на технологичната фирма достигна 1,3 млрд. долара.

За последно сделка от подобна величина бе сключена през 2015 г. от страна на HP, когато бе придобита Nimble Storage Inc. срещу 1 млрд. долара. Целта на HP Enterprise изгледа е да повиши още повече конкуренцията си с IBM.

Припомняме, че през 2017 г. HP се разцепи на две – Hewlett Packard Enterprise Co. и Hewlett-Packard Co., поделяйки сферата на услугите и тази на хардуера. Тогава бе извършено и сливане на сектора с корпоративни услуги с компанията Computer Sciences. Известни софтуерни активи на стойност 8,8 млрд. долара бяха разделени с британската компания Micro Focus International Plc.

В периода до 2022 г. HP ще разпредели 4 млрд. долара за инвестиции в развитието на изкуствен интелект и други подобни области на софтуера.

Снимка на Десислав Янкулов.

Графика: Bloomberg

Що се отнася до Cray Inc., компанията е основана през 1972 г. от Сиймор Крей, който е известен като „бащата на суперкомпютрите“. В началото на март тази година компанията сключи сделка с Националната лаборатория Оук Ридж за строежа на 600-милионна система за проучвания в сферата на изкуствения интелект, времето, субатомните структури, геномиката и физиката.

HP Enterprise вече притежава високотехнологични компютърни системи, които се използват в Университета в Нотр Дам, Центъра за суперкомпютри в Питсбърг и химическия гигант BASF SE. Миналата година бе спечелен и конкурс за разработка на суперкомпютър за американското Министерство на отбраната за софтуера на нов хеликоптер и система за прогноза за времето.