Печалбата за Манчестър Юнайтед расте въпреки летаргията на терена

Най-комерсиалният футболен клуб в света изглежда не страда особено от слабите резултати

19:21 | 16 май 2019
Оле Гунар Солскяер раздава автографи на „Олд Трафорд“ Снимка: PremierLeague.com
Оле Гунар Солскяер раздава автографи на „Олд Трафорд“ Снимка: PremierLeague.com

Английският футболен гранд Манчестър Юнайтед отчете доста силно тримесечие във финансово отношение след края на сезон 2018/19, независимо от катастрофалните резултати на терена, пише CNBC.

„Червените дяволи“ публикуваха финансовия си отчет за третото си фискално тримесечие и данните от него показват, че клубът е постигнал по-добри резултати в сравнение със същия период миналата година. Приходите са в размер на 152,1 млн. паунда, което е с почти 15 млн. паунда повече от периода януари-март 2018 г. Печалбата също отчита ръст с 11,6% до 7,7 млн. лири.

Всичко това идва на фона на отпадането от Шампионската лига, Купата на лигата и Купата на Футболната асоциация, както и финиширането извън топ 4 (6 място) във Висшата лига. В същото време заплатите през сезона са се увеличили с 12,9 на 100, благодарение на фигури като Алексис Санчез и Пол Погба.

Най-голям дял от добрите финансови резултати имат рекламите в клуба. Те поддържат едно стабилно ниво през последните години, като за настоящия отчетен период са достигнали 66,7 млн. паунда. Посещаемостта на „Олд Трафорд“ също носи своите значителни дивиденти – 31,7 млн. паунда, което дори е ръст с 1,9% в сравнение с м. г. Телевизионните права се равняват на 53,8 млн. лири. При тях увеличението е с 8,9%, благодарение най-вече на променената политика на УЕФА за дяловото разпределение в Шампионската лига.

Прогнозата на анализаторите в Манчестър Юнайтед за фискалната година се запазват същите - приходи между 615-630 млн. британски лири.