За футболисти на едро търсете Бразилия

Страната е най-големият износител на футболен талант в света

15:02 | 16 май 2019
Автор: Георги Карамфилов
Тържище на бразилски спортни стоки в Сао Пауло Снимка: Paulo Fridman/Bloomberg
Тържище на бразилски спортни стоки в Сао Пауло Снимка: Paulo Fridman/Bloomberg

Клубният футбол по света е най-прекият път от една страна към друга, когато става въпрос за емиграция. Средно цели 21,4% от играчите в даден шампионат идват от чужбина, като единствено изключение правят Южна Африка със своите 15% чуждестранни футболисти. Но от къде идва най-големият износ на футболна работна ръка? Отговорът е много прост – Бразилия. Една публикация на CIES Football Observatory представя мащабно проучване, анализиращо миграцията в 98 държави и общо 147 нива на футболната йерархия.

През 2019 г. имаме 5% ръст в износа на футболисти на глобално ниво или иначе казано – извън родината си играят общо 13 383 души.

Цели 1330 играчи от Бразилия представляват страната си в 85 от 98-те първенства, които попадат в статистиката. Далеч зад тях са французите с 867 представители зад граница и аржентинците с 820. Съседна Сърбия също е сред лидерите в класацията, заемайки четвъртата позиция с 458 футболиста далеч от дома. Мястото на България не е известно, защото анализът включва само страни с поне 50 свои представители в чужбина.

Дестинациите с най-много бразилски футболисти във футболните клубове Графика: CIES Football Observatory

Съотношението на футболисти зад граница спрямо населението на дадена страна е най-впечатляващо за Исландия. Малката европейска държава има популация от едва 338 349 души, 59 от които развяват родния флаг в чужда страна. Това прави един на всеки 5458 души. По този показател Бразилия не е в топ 20, тъй като страната има население от почти 210 млн.

Най-голям ръст в износа на футболисти отчитаме от Русия (24,7%). Пряка връзка за това има фамозното представяне на „братушките“ по време на Световната купа през миналото лято, когато те се добраха до ¼-финалите, отстранявайки по пътя си Испания. В другия край на таблицата поставяме Тринидад и Тобаго (-22,6%). Бразилия по този случай бележи ръст в износа на футболисти от 4,8%, което се равнява на 64 души повече.

Английската футболна йерархия приютява най-много чужденци от всички шампионати по света (728), следвани от Италия (636) и САЩ (575). В този показател България се появява на хоризонта, тъй като у нас играят общо 115 чужденци, концентрирани основно в грандовете Лудогорец, ЦСКА и Левски.

Кипърската елитна дивизия е първенец по процент чужденци. Цели 63 на 100 от отборите там са съставени от чуждестранни играчи, но ключовото е, че голяма част от тях са гърци, които все пак са жители на друга, макар и близка, страна. Италианската Серия А и английската Висша лига използват едва 31% местни таланти.

Част от данните доказват, че Бразилия е най-големият износител на футболисти, но как се справят с вноса на такива? Оказва се, че там ситуацията е в другата крайност. Четвъртото, третото и второто ниво на футболната йерархия в страната има едва неколцина играчи с чуждо гражданство (0%, 2% и 2%).

Португалия е най-големият клиент на Бразилия, що се отнася до този аспект на футбола. Цели 261 бразилци ритат топка за португалските тимове, което е обяснимо с оглед липсата на езикова бариера и фактът, че говорим за едно от водещите европейски първенства. Най-много бразилци има също така в Япония (69), Италия (65), Саудитска Арабия (40), Испания (39), Украйна (39), Турция (37), Гърция (37), САЩ (36) и Франция (34). Всичко това доказва, че бразилските футболисти се продават все по-наедро по света.