Aston Martin губи почва преди появата на DBX

Британската марка отчете ниски резултати от началото на 2019 г.

11:15 | 15 май 2019
Автор: Георги Карамфилов
Логото на Aston Martin Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Логото на Aston Martin Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Луксозните автомобили на британската класика Aston Marton не се продават, според очакванията, което води до занижените резултати през първото тримесечие на 2019 г., пише Bloomberg.

Дефектите от сагата Брекзит се отразяват и на автомобилостроителя, като засега инвестициите в разширяване на бизнеса не носят нужните успехи. Инвеститорите все още очакват обещанията при IPO-то от миналата година, че Aston Martin ще се превърне в масов автомобил. Поставената цел за 2019 г. е продажбата на 7100 автомобила, а през следващите 4 години броят трябва да бъде удвоен.

Лошото е, че очакванията не съвпадат с реалността, тъй като появата на новия SUV модел DBX ще се забави до 2020 г. Това дава отражение и върху цената на акциите. От октомври насам те са изгубили 56% от стойността си (8,25 паунда за актив).

Приходите за първата четвърт от годината се равняват на 28,3 млн. паунда, което е под очакваните 31 млн. паунда, предвидени от анализаторите. Продажбите на Aston Martin във Великобритания са спаднали с 9%, а в Европа са по-малко с 4%. Добрата новина е, че в Азия и Америка се наблюдава двуцифрено увеличение на приходите.

Голямата надежда си остава новата фабрика в Сейнт Атън, Уелс. Първите автомобили от там ще се появят на пазара през юни, а в последствие заводът ще се произвежда новите DBX и бъдещите електромобили на компанията.