Съд осъди Bayer на глоба от 2 млрд. долара за канцерогенен препарат

Това е само едно от общо 13 400 дела, заведени срещу продукта на германската компания

08:49 | 14 май 2019
Автор: Георги Карамфилов
Roundup е препарат срещу плевели на Bayer Снимка: Daniel Acker/Bloomberg
Roundup е препарат срещу плевели на Bayer Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Най-големият производител на лекарства и химически препарати в света Bayer бе осъден да заплати 2,055 млрд. долара обезщетение на възрастна двойка от Калифорния, след като съдът призна, че препаратът срещу плевели Roundup е причинил неходжкинови лимфоми при двамата потребители, пише The Wall Street Journal.

Това е само едно от общо 13 400 дела, заведени срещу продукта на Bayer, чийто проблем е най-вече, че няма предупреждение за вероятността от причиняване на рак.

Корпорацията продължава да води своята битка, настоявайки, че няма научни доказателства за вредите от Roundup. В конкретния случай дори обвинява семейната анамнеза на американското семейство. Двамата са на повече от 70 години и признават, че използват препарата в продължение на вече 35 години. Лекарите откриват здравословните им проблеми съответно през 2011 г. и 2015 г., като и двамата към момента са в ремисия.

В две предходни дела фармацевтичната компания отново губи спора и е принудена да заплати 78,5 млн. долара в единия случай и 80 млн. долара в другия. Размерът на санкцията в третото дело има наказателен ефект, който се дължи на факта, че продуктът срещу плевели продължава разпространението си и дори отчита ръст в продажбите с 30% за миналата година.

Предстоят обжалвания по делата, но дефектът от тях вече е налице, защото акциите на Bayer поевтиняха с повече от 30 на 100 през изминалата година, а акционерите недоволстват от решенията на ръководството по казуса. Към момента активите на компанията се търгуват при цени от около 56 евро за акция.