Мей ухажва опозицията с подновени преговори за Brexit

Преговорите текат вече от месец, без да е постигнат консенсус

11:54 | 13 май 2019
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Британският премиер Тереза Мей обеща да отвори отново преговорите за бъдещо митническо споразумение с Европейския съюз в опит да вдъхне нов живот на стигналите до задънена улица преговори с опозиционната Лейбъристка партия. Това пише Investor.bg.

От кабинета на Мей заявиха в неделя, че правителството ще разгледа тази седмица заедно с ЕС какви възможности има за пренаписване на политическото споразумение върху бъдещото партньорство на Лондон и Брюксел. Нейната надежда е, че ще може да постигне споразумение с партията на Джереми Корбин, за да може Великобритания да напусне ЕС преди началото на лятото.

Премиерът продължава да е под напрежение заради провала си да завърши развода с блока, като все по-голяма част от политиците в нейната собствена Консеравтивна партия смятат, че тя се е провалила и трябва да подаде оставка.

ЕС вече заяви, че е готов да внесе промени в политическото споразумение – необвързващата част от сделката за Brexit, която е базирана на бъдещите отношения с Острова. Блокът обаче категорично отказва да отвори самото споразумение.

Мей потърси съдействие от Корбин, след като парламентът на три пъти отхвърли споразумението ѝ с ЕС. Преговорите с опозицията текат вече от месец, без да е постигнат консенсус.

В неделя говорителят на лейбъристите за Brexit Кийр Стармър заяви, че партията е малко вероятно да застане изцяло зад какъвто и да е било план, който не включва нов референдум, който да потвърди одобрението на споразумението от народа.

Още по темата прочетете в Investor.bg.