Най-богатият индиец придоби най-стария магазин за играчки в света

Hamleys вече е част от Reliance Brands Limited

13:45 | 10 май 2019
Обновен: 11:42 | 30 май 2020
Магазин на Hamleys Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg

Мукеш Амбани откупи Hamleys Toys срещу неоповестена сума, превръщайки я в част от своята компания Reliance Brands Limited, пише BBC.

Веригата магазини за играчки е основата през далечната 1760 г., като за този период преминава границите на Великобритания и отваря франчайз в 18 други държави с общо 167 обекта.

Още по темата

Sony пусна най-новата си игра Days Gone

Всичките 88 магазина в Индия са част от Riliance още преди асимилацията, но вече цялата марка е под шапката на компанията.

„Пълното придобиване на иконата в бранша Hamleys е една дългоочаквана сбъдната мечта“, казва изпълнителният директор на Reliance Brands Limited Даршан Мехта.

Снимка на Десислав Янкулов.

Мукеш Амбани и съпругат му Нита Амбани Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

През 2015 г. китайската компания C Banner International придобива половината от марката, но ето, че 4 години по-късно се отказва от инвестицията си. Причината е, че през миналата година Hamleys регистрира загуба в размер на 9,2 млрд. паунда. Анализатори обвиняват Брекзит и повишения риск от терористични атаки за ужасните резултати. Това все пак изглежда не плаши Амбани и съветниците му, щом са се решили на подобна рискова инвестиция.

62-годишният Мукеш Амбани е считан за най-богатия индиец, като състоянието му се изчислява на 50,7 млрд. долара по данни на списание Forbes.