Кланица за зеленчуци - бизнес за 23 млрд. долара

Гиганти от ранга на Nestle и McDonald`s вече проявяват апетити към развиващия се веган пазар

19:00 | 8 май 2019
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Веган културата продължава да набира сериозна популярност по света. Мнозина гледат все по-философски на своя начин на живот и започват да ориентират съществуването си противно на собствената си природа. Хранителните продукти не правят изключение, а с оглед факта, че те заемат най-голям дял от световната икономика ги превръща в обект на наистина сериозна дискусия.

Ще се постараем в следващите редове да не се впускаме в излишни размисли на тема редно или нередно, а по-скоро ще обърнем внимание на тенденцията, която принуждава хранителната индустрия да се развива в посоката на вятъра.

През 2018 г. световният пазар на веган-храни е достигнал 18,7 млрд. долара по данни на изследователската фирма Euromonitor International. Прогнозите на същата тази фирма са, че до 2023 г. сумата, генерирана от бизнеса, ще се увеличи с почти 5 млрд. долара.

Две от най-големите компании, произвеждащи заместители на месо, отчитат невероятни резултати. Beyond излезе на фондовата борса в Ню Йорк преди седмица с начална цена от 25 долара за акция, а днес цената скочи до 80 долара. Impossible пък отчита толкова голям интерес, че складовете ѝ са практически пресушени.

McDonald`s и Nestle са част от най-добрите приятели на чревоугодника, независимо от националността му, но дори те влизат в колаборация, за да създадат веган бургер, с който да завладеят Германия. Страната е в топ 5 на най-големите пазари за бързо хранене и неслучайно американския производител на бургери тества плана си за намесване във веган културата именно там. Nestle създава кюфтенцето от растителни протеини, наподобяващи вкуса на телешко, а типичният цвят на месо се постига с цвекло, моркови и екстракт от чушка.

McDonald's is using the Garden Gourmet Incredible Burger, seen above, in its meatless burgers in Germany.

Градински гурме бургер на McDonald's с веган кюфте на Nestle Снимка: Nestle

Burger King изпревариха малко своя конкурент, като компанията опипва почвата в родната Америка. Някои от първите ресторанти за бързо хранене, заместили месото с растения, са White Castle, Qdoba и Bareburger.

България за сега не попада в целевите пазари за подобна ключова промяна в бизнеса с ресторанти за бързо хранене, макар и тук да се наблюдава все по-голямо желание на обществото да се храни здравословно. На този етап местните вегани се специализират сами в приготвянето на обяда си, но е въпрос на време веригите, които така яростно анатемосват през годините, да предложат нещичко в менютата си и за тях.