Икономическата активност в еврозоната - сравнително стабилна през април

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI достигна 51,5 пункта през април

13:45 | 6 май 2019
Обновен: 00:38 | 30 май 2020
Снимка:  Andrey Rudakov/Bloomberg

Икономическата активност в еврозоната се стабилизира през април на база растящи сигнали, че забавянето вече е достигнало дъното си, пише Investor.bg.

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI достигна 51,5 пункта през април – слабо понижение спрямо мартенските 51,6 пункта. Това е над границата от 50 пункта, която разделя свиването от ръста.

В същото време по данни на Bloomberg измерителят за сектора на услугите отбелязва понижение, но въпреки това и двете стойности са над първоначалните прогнози. Също така ръстът на поръчките отбелязва най-добрия си темп на възстановяване от ноември насам.

Паралелно проучване разкрива, че доверието на инвеститорите в икономиката на еврозоната нараства през този месец до най-високото си ниво отново от ноември насам.

Промишлеността остава слабото звено на икономиката, като през последните три месеца активността ѝ бе под прага от 50 пункта, тъй като напрежението на търговския фронт се отрази неблагоприятно на германските заводи.

Но запазеният ръст в сектора на услугите отчита, че отслабването на икономиката все още не се е отразило така силно на местното търсене. На него разчитат и повечето членове в ръководството на Европейската централна банка, които очакват по-добра втора половина на 2019 г.

Индексът беше преразгледан в посока нагоре до 52,8 пункта през април спрямо първоначалните изчисления за 52,5 пункта, съобщава tradingeconomics.com. Въпреки това стойностите са под окончателното четене за март от 53,3 пункта.

Още по темата прочетете в Investor.bg.