WeWork планира да направи второто по големина IPO в САЩ за 2019 г. след това на Uber

Към януари тази година компанията е оценена на 47 млрд. долара

20:30 | 5 май 2019
Снимка: Ruhani Kaur/Bloomberg
Снимка: Ruhani Kaur/Bloomberg

Една от най-големите компании за коуъркинг пространства в света – WeWork, планира да направи второто по големина първично публично предлагане в САЩ за 2019 г. след това на ”Убер“. Базираното в Ню Йорк дружество вече е подало документи за IPO в Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ. Към януари тази година компанията е оценена на 47 млрд. долара – тогава поредна инвестиция в нея направи японският конгломерат Softbank Group.

WeWork е специализирана в отдаване под наем на пълната гама гъвкави работни места. В това число коуъркинг пространства за фрийлансъри и стартъпи, напълно обслужвани офиси за малки фирми, както и възможност за настаняване на големи корпоративни звена с по няколкостотин души. В повечето случаи работното пространство е достъпно по 24 часа 7 дни в седмицата и се предлага с редица удобства - секретар, високоскоростен интернет, офис аксесоари, кътове за отмора, ежедневно почистване, паркоместа за велосипеди, автомати за вода, машини за кафе и наливна бира. Сред най-новите екстри са лаборатории, които функционират като инкубатори за стартъпи.

Bloomberg коментира, че WeWork ще бъде поредната компания с IPO тази година, която отчита огромна загуба – подобно на Lyft и Uber. За 2018 г. дружеството регистрира 1,9 млрд. долара загуба. Това се дължи основно на разходите за наем на сгради, като договорите там със срок до 15 години.

WeWork е основана през 2010 г. от роденият в Израел Адам Нюман, съпругата му Ребека и Мигел Маккелви. Адам Нюман е партньор на бившия израелски премиер Ехуд Барак в компания за медицински канабис. А съпругата му Ребека е филмова актриса и продуцент, братовчедка на холивудската звезда Гуинет Полтроу.

От основаването си през 2010 г. WeWork е привлякла над 12 млрд. долара рисков капитал, най-много от Softbank Group. Японският конгломерат има големи инвестиции и в Uber и Слак технолоджис, които също ще се листнат на борсата тази година.

В имейл до служителите на компанията преди дни Адам Нюман споделя, че целта сега е компанията да достигне следващото ниво на развитие във всеки един аспект.

По данни на „Колиърс Интернешънъл“ броят на обслужваните офиси и коуъркинг пространства в Европа се е увеличил с 200% за последните пет години. Заслуга за този ръст има и WeWork, която оперира близо 50 локации в Лондон и предлага услугите си от Манчестър до Москва. Големият конкурент на компанията в Европа е международният холдинг  IWG /Ай Дабъл Ю Джи/, чийто най-известен бранд е „Регус“. Разликата е, че „Регус“ залага основно на корпоративните клиенти, а те представляват една трета от клиентите на WeWork. IWG развива и бранда Spaces, който се доближава повече до профила на WeWork.

IWG и WeWork държат 78% от пазара на гъвкави работни места в Европа, сочат данните на „Колиърс“. Този сегмент от офис пазара е най-силно развит в Лондон, Амстердам и Варшава. Основният двигател за развитието на коуъркинг пространствата от началото на века са промените в пазара на труда и ръста на самонаетите лица. Преди години споделените офиси се ползваха основно от стартъпи и компании, които планират експанзия в чужбина. Това обаче се промени с годините. Гъвкавите работни места се предпочитат все повече и от големи корпорации като IBM, “Майкрософт“, Amazon и Airbnb.