30 страни се обединяват за сигурността на 5G мрежите

Причината за мерките са опасенията, свързани с 5G оборудването на Huawei

15:49 | 4 май 2019
Обновен: 15:56 | 4 май 2019
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Експерти по сигурността на 30 държави обединиха усилия, за да осигурят безопасност на 5G мрежите заради засилените притеснения във връзка с оборудването на китайската технологична компания Huawei, пише Bloomberg.

Специалистите по сигурността предупреждават правителствата да не разчитат на доставчици, които биха оказвали влияние в държавата или са базирани в страни, които не са подписали международните споразумения за кибер сигурност и защита на личните данни.

„Клиентът, който може да е правителство, оператор или производител, трябва да бъде информиран относно произхода на компонентите и софтуера, които влияят на нивото на сигурност на продукта или услугата“, се посочва в документа, представен в чешката столица Прага.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп приветства приемането на документа.

„САЩ подкрепят Пражките предложения по 5G сигурността. Приветстваме препоръките към държавите да обмислят внимателно начина, по който ще изградят и управляват своята 5G инфраструктура“, заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс. Правителството на САЩ планира да използва Пражките предложения, за да осигури споделената сигурност и просперитет, допълни тя.

Представители на ЕС, НАТО и азиатски държави, сред които са Япония и Южна Корея, са присъствали на форума в Прага.

САЩ призовават редица страни да се откажат от 5G оборудването на Huawei заради опасения за шпионаж.

Основателят на Huawei Рен Женгфей отхвърля обвиненията, че компанията помага на китайското правителство за шпионска дейност.