Мисия: Луна - Индия каца по-рано от предвиденото

Това е втората експедиция на страната до земния спътник

07:53 | 2 май 2019
Обновен: 17:29 | 4 юни 2020
Луната Снимка: Pixabay

Министър-председателят на Индия Нарендра Моди е напът да изпревари обещанието си за втора успешна космическа мисия до Луната, обявявайки, че екип от астронавти ще изследва повърхността на земния спътник в началото на септември, пише Bloomberg.

ISRO (Индийската организация за космически изследвания) е подготвила орбитрален апарат, кацаща капсула и мобилна изследователска станция за мисията, а периодът за излитане е 9-16 юли. Планираната дата за кацане е 6 септември.

Моди отдели общо 1,4 млрд. долара за космическата програмата през миналата година, поставяйки краен срок до 2022 г. за нова изследователска мисия извън пределите на Земята. През март тази година ISRO и армията демонстрираха напредъка си, като свалиха един от собствениците си сателити с ракета. Така Индия се превърна в едва четвъртата страна с подобни възможности след САЩ, Русия и Китай.

Основната цел на новата експедиция до Луната е да се потърсят енергийни ресурси, които биха стрували трилиони долари. Не е за подценяване и надпреварата за космически туризъм, в която участват още Щатите, Китай, Япония и Русия, както и филантропите Илон Мъск, Джеф Безос и Ричард Брансън. Научният аспект на мисията също попада сред приоритетите.

Първата успешна Мисия: Луна за Индия бе през октомври 2008 г., когато за пръв път са открити водни молекули на повърхността.