Недостигът на вода заплашва петролното производство на Ирак

Страната е напът да стане четвъртият най-голям производител в света

17:50 | 28 април 2019
Обновен: 23:41 | 6 юни 2020
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Производството на петрол в Ирак се удвои през последните десетилетия, което би позволило на страната да измести Канада като четвъртия най-голям производител в света до 2030 г. след САЩ, Саудитска Арабия и Русия, сочи доклад на Международната енергийна агенция (МЕА). От него обаче става ясно и че иракското петролно производство е поставено под сериозен риск заради недостига на вода, пише CNN.

Годините на война, насилие и нестабилност опустошиха инфраструктурата на Ирак, но въпреки това петролната индустрия се радва на възраждане през последните десетилетия, след като в разработването на петролни полета инвестираха множество западни компании, включително Exxon, BP и ENI.

През последното десетилетие Ирак съставлява 20% от растежа на световните доставки на петрол. Производството се е възстановило от 2,3 млн. барела на ден през 2009 г. до около 4,7 млн. в момента. Дневното количество произвеждан петрол може да се увеличи до 6 млн. барела до 2030 г., ако Ирак може реши кризата с водата.

"За да достигне прогнозираните нива на производство, Ирак ще се нуждае от допълнителни 3 млн. барела вода на ден", посочват от МАЕ.

Индустрията вече използва 5 млн. барела вода ежедневно, като 1,5 барела вода са необходими за производството на  барел петрол.

През последните 20 години обаче нивото на реките в Ирак е спаднало с до 40%. "Качеството на наличната вода също се влошава, което допълнително ограничава водоснабдяването", предупреждава МАЕ. 

Ирак има план да преработва морската вода от Персийския залив и да я транспортира до най-големите петролни полета в южната част на страната, но проектът вече претърпя няколко забавяния. Първата фаза от него може да бъде завършена за три години и да се транспортират 5 млн. барела вода на ден.

"За нефтената промишленост е изключително важно да се осигури ефективно и ефикасно управление на водата", отбелязват от МАЕ.

Липсата на вода всъщност не е единственото предизвикателство, което Ирак трябва да преодолее, за постигне производствените цели. Бъдещото увеличение на количеството произвеждан петрол ще зависи още от способността на страната да привлича инвестиции и да поддържа политическата стабилност, както и от глобалното търсене, се посочва още в доклада.