Всеки веган спестява два тона парникови газове годишно

Това се потвърждава от нови данни от Оксфордския университет

12:54 | 27 април 2019
Обновен: 14:27 | 4 юни 2020
Снимка: pixabay.com

В Германия живеят около един милион вегани. Една от причините те да се откажат от месо, риба, млечни продукти и яйца е грижата за околната среда. И така фактически веганите със своето хранене очевидно имат значителен заслуга за опазването на климата, както сочи нова оценка.

Екологът Джоузеф Пуур от Британския университет в Оксфорд изчисли за германската медия SPIEGEL отпечатъка на въглероден диоксид на един германски веган. Германците произвеждат средно по 11 тона парникови газове на глава от населението годишно. Хората с веган начин на живот според Пуур редуцират баланса си с два тона годишно с иначе постоянен начин на живот. Това, в зависимост от базата за изчисление, отговаря на около осем полета между Берлин и Лондон в икономическа класа.

Калкулацията съвместно с други детайли, разкрива, че за производството на храна за вегани се изисква много по-малко площ земеделска земя - свободните райони се връщат към природата и там растат дървета. Това ще освободи 670 кг. по-малко въглероден диоксид на човек годишно при храна за вегани, каза Пуур. Числата са базирани на средни стойности, отнасящи се до Германия.

Пуур и неговият колега Томас Немечек от Швейцария анализираха данни от 40 000 ферми и 1 600 преработвателни компании и търговци в 120 страни по света, за да предоставят възможно най-мащабна извадка за въздействието върху околната среда на животински и растителни храни.

Те вече публикуваха резултатите през 2018 г. в списание "Наука". В доклада си двамата стигат до заключението, че дори продуктите от животински произход със сравнително добър екологичен баланс - яйца или птици – застрашават повече околната среда и климата, отколкото растителните храни.

"Веган храната е може би най-големият способ за намаляване на собствения ни екологичен отпечатък", казва Пуур за Spiegel. "Това носи много повече полза от това да купите електрическа кола или да летите по-малко." Чрез отказа от животински продукти не само ще намалят парниковите газове в атмосферата, но и ще намалят други въздействия върху околната среда като например експлоатирането на земята.

Дали изчислението е приложимо, зависи и от индивидуалния начин на живот. Полети или пътуване с кола на по-дълги разстояния не могат да компенсират стила на хранене на веганите. Според Федералната агенция по околната среда дори полет от Хамбург до Ню Йорк произвежда 3,7 тона въглероден диоксид.