Нови реформи заплашват политическата кариера на Макрон

Френският президент ще обяви поредицата мерки в четвъртък в пореден опит да преустанови протестите на движението на жълтите жилетки

19:12 | 24 април 2019
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

В четвъртък френският държавен глава Еманюел Макрон ще разкрие своя дългоочакван отговор на продължилите близо половин година улични протести на движението на "жълтите жилетки" чрез реформаторски план, който може да се окаже решаващ за неговото президентство и политическото му бъдеще, пише Euractiv.

41-годишният Макрон встъпи в длъжност като президент през 2017 г. с надеждата, че ще внесе известно количество свеж въздух във френската политическа действителност. След ноември 2018 г. обаче той забеляза, че инерцията от първоначалните оптимистични вълнения вече е напълно изчезнала, докато наблюдаваше протестите на „жълтите жилетки“, насочени срещу социалното неравенство.

Утре Макрон ще проведе официална пресконференция, на която ще обяви поредица от реформи, отнасящи се за темите, засегнати от протестите.

Очаква се тези промени да бъдат важни, макар и не революционни, насочени към намаляване на данъците за средната класа, както и за затварянето на Националното висше училище по администрация – люпилнята на френския елит.

Новото законодателство на Макрон

За френския президент рискът в случая са огромен.

Проучванията показват, че неговият рейтинг на популярност остава около 30%, което е далеч от бурните времена на встъпване му в длъжност като президент на Франция, когато стойностите достигаха над 60%.

Макрон вече поглежда към президентските избори през 2022 г., осъзнавайки, че двамата му предшественици Никола Саркози и Франсоа Оланд останаха с по един мандат, без да имат възможността да постигнат някаква трайна промяна.

Залогът не се отнася само за амбициозната програма на настоящия президент за модернизиране на Франция, но и за статута му на глобален държавник, който е способен да се противопостави на американския държавен глава Доналд Тръмп и да поведе Европа след оттеглянето на германския канцлер Ангела Меркел на фона на кризата с Brexit.

Въпросните мерки трябваше да бъдат обявени още миналия понеделник (15 април), но новината за горящата катедрала Нотр Дам отмени плановете на президента.