Германските власти позволяват отглеждането на повече от седем тона канабис

Канабис по лекарско предписание? Засега само от чужбина. Агенцията за лекарствени продукти в Германия е възложила на две компании в Германия отглеждането на медицинска марихуана

13:33 | 20 април 2019
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

За медицински цели две германски компании могат да отглеждат и събират няколко тона канабис. Aurora има право да произвежда един тон канабис годишно за период от четири години. Това съобщи Федералният институт по лекарствата и медицински продукти. Освен това компанията Aphria от Bad Bramstedt (Schleswig-Holstein) може да произвежда 0,8 тона годишно през същия период. Първата реколта се очаква през есента на 2020 година. Това предава германският седмичник Die Zeit.

Предоставянето на добавките е важна стъпка в грижите за сериозно болни пациенти с канабис, отглеждан в Германия във фармацевтично качество, обяви президентът на Федералния институт Карл Бройч. Офертата обхваща общо 10,4 тона канабис от фармацевтично качество. От 13-те партиди  четири не могат да бъдат поръчани, защото един неуспешен участник е поискал преразглеждане.

Канадската дъщерна компания се изгражда в провинция Саксония-Анхалт

Компанията Aurora Germany, която спада към изброената канадска група Aurora Cannabis Inc, възнамерява да започне създаването на биохимичен парк в Leuna (Саксония-Анхалт) още в началото на май. Там трябва да се отглеждат растенията.

От март 2017 г. пациентите в Германия могат редовно да поръчват при лекар медицински канабис. Предназначението е относно облекчаване на спастичността при множествена склероза или хронична болка. Оттогава лекарството ще претърпи бум. Понастоящем канабисът се внася напълно за медицински цели от чужбина.

По данни на актуалния годишник на зависимостите става ясно, че не само медицинската употреба на канабис се увеличава. Той е и най-често използваното незаконно наркотично вещество – сред тийнджъри и възрастни. Около 7700 килограма марихуана бяха осигурени през 2017 г., което според годишника е с близо 30% повече от предходната година.